Omdat de vele bezoekers van de tijdelijke pontonbrug over de Schelde in Antwerpen een pak langer over de oversteek doen dan voorzien, kampt het herdenkingsproject rond de Eerste Wereldoorlog dit weekend met heel wat organisatorische problemen.

Vrijdagavond was het al urenlang aanschuiven en zaterdagmiddag moesten enkele duizenden mensen zelfs onverrichterzake rechtsomkeer maken ondanks het feit dat ze een ticket bemachtigd hadden.

De organisatie, een door het Vredescentrum gecoördineerde samenwerking tussen onder meer de stad en provincie Antwerpen en Defensie, heeft daarom beslist om zaterdagavond en zondag in totaal nog eens zes tijdslotten preventief te annuleren om alles vlotter te laten verlopen. Meer dan 12.000 personen met een ticket zullen de brug niet over kunnen.

Pieter De Crem (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V), koning Filip en koningin Mathilde en Geert Bourgeois (N-VA), BELGA
Pieter De Crem (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V), koning Filip en koningin Mathilde en Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

De pontonbrug wordt enkele keren per dag voor een paar uur opgebroken om de scheepvaart op de Schelde door te laten en de boten die de drijvende brug op zijn plaats houden te laten tanken. De organisatie stelt dat het dan ook niet mogelijk is om de brug langer open te houden om de vele wachtenden alsnog toe te laten.

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) stond tussen de mensen aan te schuiven. 'Ik kan heel goed begrijpen, dat iedereen nu heel boos is', reageerde De Wever voor de VRT-camera's. 'Het is natuurlijk een serieuze domper op de vreugde.'(Belga/SD)

De tijdslotten van zaterdag om 17.30 en 18 uur en zondag om 11, 11.30, 20 en 20.30 uur worden nu geannuleerd, nadat dat eerder ook al noodzakelijk was voor de tijdslotten van 10.30 en 11 uur zaterdagochtend. Wie een ticket had voor die tijdstippen krijgt zijn geld terug en zal wat dat betreft nog een mail ontvangen met de te volgen procedure.

Vrijdagavond was het al urenlang aanschuiven en zaterdagmiddag moesten enkele duizenden mensen zelfs onverrichterzake rechtsomkeer maken ondanks het feit dat ze een ticket bemachtigd hadden. De organisatie, een door het Vredescentrum gecoördineerde samenwerking tussen onder meer de stad en provincie Antwerpen en Defensie, heeft daarom beslist om zaterdagavond en zondag in totaal nog eens zes tijdslotten preventief te annuleren om alles vlotter te laten verlopen. Meer dan 12.000 personen met een ticket zullen de brug niet over kunnen. De pontonbrug wordt enkele keren per dag voor een paar uur opgebroken om de scheepvaart op de Schelde door te laten en de boten die de drijvende brug op zijn plaats houden te laten tanken. De organisatie stelt dat het dan ook niet mogelijk is om de brug langer open te houden om de vele wachtenden alsnog toe te laten. Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) stond tussen de mensen aan te schuiven. 'Ik kan heel goed begrijpen, dat iedereen nu heel boos is', reageerde De Wever voor de VRT-camera's. 'Het is natuurlijk een serieuze domper op de vreugde.'(Belga/SD)