Duidelijke taal CD&V over vakantie oogst lof

© Belga
Simon Demeulemeester

Van ‘CD&V met de D van durven’ tot ‘Best zinvol, maar er komt niets van’: de krantencommentaren over de Innesto-voorstellen van CD&V zijn grotendeels lovend.

Le CD&V nouveau est arrivé, zo lijkt het wel. Operatie Innesto, die voor de vernieuwing van de CD&V staat, heeft een succesje te pakken. De voorstellen rond onderwijs, de eenmaking van het arbeiders-bediendenstatuut en pensioenrechten voor gescheiden koppels hebben, los van de inhoud, alvast het voordeel van de duidelijkheid. Een breuk met het tsjeven-imago van de christendemocraten, zo klinkt de overheersende teneur in de (kranten)commentaren. Gazet van Antwerpen: ‘Wat CD&V deed moeten we toejuichen’

In de Gazet van Antwerpen schrijft Paul Geudens in het editoriaal dat CD&V-voorzitter Wouter Beke “zijn schapenwollen vacht heeft afgegooid”. De CD&V “breekt met een aantal vastgeroest tradities” door met “duidelijke, gedurfde voorstellen naar buiten te komen”. De voorstellen zijn volgens Geudens bovendien interessant.

Het Belang van Limburg: ‘CD&V met de D van durven’

Ook in Het Belang van Limburg oogst de CD&V lof voor haar gedurfde voorstellen. Yves Lambrix ziet de christendemocraten “doordachte, gedurfde voorstellen” op tafel leggen. “Gelijk heeft ze,” reageert hij op de opmerking van de CD&V dat de vaste benoeming totaal achterhaald is.
CD&V heeft volgens Lambrix het “heilige tsjeven-principe van enerzijds-anderzijds ingeruild voor een vlijmscherp mes om taboes en verworvenheden te scalperen.”

Het Nieuwsblad: ‘Kous is hier niet mee af’

Politiek hoofdredacteur van Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe ziet dat de vernieuwingsoperatie van CD&V, Innesto, “op zijn minst een interessante oefening is geworden”. Van Impe bewaart echter de kritische blik, want de “kous is niet af” met deze voorstellen: “Wie ambitieuze plannen om het onderwijs te hervormen op tafel legt, zou ook moeten kunnen uitleggen waarom het in de Vlaamse regering onder CD&V-leiding met een grote onderwijshervorming niet echt wil vlotten.”

De Standaard: ‘Best zinvol, maar er komt niets van’

Guy Tegenbos ziet in De Standaard in de voorstellen van CD&V “een paar goede, die overigens al lang meegaan.” Er zal volgens Tegenbos echter niets in huis komen van veranderingen zoals het inkorten van de zomervakantie: “Het voorstel zal struikelen over een coalitie van de toeristische sector, de leraars, een aantal ouders. (…) Omdat we niet de traditie hebben om iets uit te discussiëren. We hebben een traditie van het negeren van problemen.”

Het Laatste Nieuws: ‘Dringendere noden’

Jan Segers vindt in Het Laatste Nieuws dat het voordeel van het CD&V-idee is dat het het taboe op “de heilige zomervakantie” doorbeekt. Het val echter te vrezen, schrijft Segers, dat dat meteen de enige verdienste is: “Want de pedagogische meerwaarde is niet duidelijk.” Niet enkel het onderwijs zal zich daarenboven moeten hervormen, maar een flink deel van de samenleving. Ons onderwijs, meent Segers, heeft “dringendere noden dan het aanpassen van zijn vakantiekalender.”

Carl Devos: ‘Succes voor CD&V’

In De Ochtend op de VRT-radio ziet politicoloog Carl Devos (UGent) dit als een “succes voor de CD&V”. Omdat de christendemocraten hun imago van een partij die onbeslist is, en geen keuzes maakt, een stuk heeft afgeschud: “Ze waren, zoals Beke zelf zei, de partij zonder verhaal. Dat is veranderd. De eerste balans is inderdaad: een nieuwe CD&V die zijn best doet om uitgesproken keuzes te maken, die aansluiten bij het personalisme – de ideologie van de partij.”

Volgens Devos is CD&V daarmee de tweede partij, na SP.A, die een aanzet geeft om er tegen 2014 te staan met een eigen verhaal. Ook Groen is daarover aan het nadenken, aldus de politicoloog. “Duidelijk standpunten, dat is mooi voor het democratisch debat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content