‘Ceremoniële rol van zodra koning Albert aftreedt’ (N-VA)

© Belga

N-VA-Kamerlid Theo Francken wil de ceremoniële rol onmiddellijk invoeren als koning Albert de fakkel doorgeeft.

De Nederlandse prins Willem-Alexander, die op 30 april koning van Nederland wordt, liet eerder deze week weten dat hij niets tegen een ceremonieel koningschap heeft. Deze uitspraak doet ook de discussie over de politieke rol van onze koning opnieuw oplaaien.

Onder meer SP.A en Open VLD zijn voorstander van een protocollaire monarchie voor het Belgische vorstenhuis en vinden dat de grondwet in die zin moet worden aangepast. Beide partijen verschillen echter van mening over het tijdstip waarop die verandering moet worden doorgevoerd. Dat bleek uit een debat in De Zevende Dag op Eén, waaraan ook N-VA, Groen en Vlaams Belang deelnamen.

Niet overhaast

“We moeten evolueren naar een protocollaire monarchie, waar de koning geen rol meer speelt in de wetgeving”, opende Patrick Dewael, Kamerfractieleider van Open VLD, het debat. De rol van de koning in de formatie moet volgens hem beperkt blijven tot het benoemen van de regeringsleiders.

“Ik ga er van uit dat de koning nog een rol zal spelen na de verkiezingen van volgend jaar, maar dat we in de loop van die legislatuur naar een ceremoniële functie gaan”, zei SP.A-Kamerlid Caroline Gennez. Ze gaf in het debat echter aan die overgang niet te willen overhaasten.

Parlementaire subcommissie

Theo Francken (N-VA) wil het ijzer smeden als het heet is en gaat maandag de oprichting van een parlementaire subcommissie voor de hervorming van de monarchie vragen. Volgens Francken moet de ceremoniële rol onmiddellijk worden ingevoerd als koning Albert de fakkel doorgeeft, ook al is dit midden in een regeerperiode en dus zonder grondwetswijzing, maar via een wijziging van het Kamerreglement.

Francken benadrukt dat N-VA een republikeinse partij is, maar evenzeer een democratische partij. ‘Momenteel is er geen meerderheid in het parlement voor het afschaffen van het koningschap.’

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Stefaan Van Hecke (Groen) hechtten dan weer weinig geloof aan de wil van de regeringspartijen om echt iets te veranderen. “Ik volg al 23 jaar dit soort debatten, niemand durft aan de rol van de koning te raken”, zei Annemans. “Ik vrees dat we sneller een koning Filip zullen hebben dan een grondwetswijziging”, besloot Van Hecke. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content