De boetes werden vorig jaar ingevoerd in een reactie op de documentaire 'Femme de la rue', waarin de filmstudente Sofie Peeters de seksistische opmerkingen van vooral allochtone mannen in bepaalde Brusselse wijken aan de kaak stelde.

Sinds september 2012 kunnen GAS-boetes uitgereikt worden aan mensen die anderen beledigen. In negen maanden tijden werden 139 van dergelijke boetes uitgedeeld. Maar tot nu toe blijken de boetes geen succes te zijn. De politie ontving slechts twee betalingen, schrijft de website Brussel Nieuws.

"Dat is veel te weinig en bewijst dat het middel niet werkt", reageert gemeenteraadslid Michael François (Ecolo) in de krant Le Soir. "Het was gewoon een reactie op de documentaire. Werkstraffen daarentegen kunnen volgens mij wel een oplossing bieden."

Perceptieprobleem

De stad geeft toe dat er een perceptieprobleem is met de boetes en gaat het gemeentepersoneel verder sensibiliseren.

Minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (CdH) noemde het seksisme vorig jaar nog "een maatschappelijke plaag", die wordt onderschat. Naast de GAS-boetes is er is volgens haar nood aan een betere kennis over het fenomeen. Ook zou blijven investeren in een opvoeding die gericht is op gelijkheid en respect in de scholen, nuttig zijn. (AVE)

De boetes werden vorig jaar ingevoerd in een reactie op de documentaire 'Femme de la rue', waarin de filmstudente Sofie Peeters de seksistische opmerkingen van vooral allochtone mannen in bepaalde Brusselse wijken aan de kaak stelde. Sinds september 2012 kunnen GAS-boetes uitgereikt worden aan mensen die anderen beledigen. In negen maanden tijden werden 139 van dergelijke boetes uitgedeeld. Maar tot nu toe blijken de boetes geen succes te zijn. De politie ontving slechts twee betalingen, schrijft de website Brussel Nieuws. "Dat is veel te weinig en bewijst dat het middel niet werkt", reageert gemeenteraadslid Michael François (Ecolo) in de krant Le Soir. "Het was gewoon een reactie op de documentaire. Werkstraffen daarentegen kunnen volgens mij wel een oplossing bieden."PerceptieprobleemDe stad geeft toe dat er een perceptieprobleem is met de boetes en gaat het gemeentepersoneel verder sensibiliseren.Minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (CdH) noemde het seksisme vorig jaar nog "een maatschappelijke plaag", die wordt onderschat. Naast de GAS-boetes is er is volgens haar nood aan een betere kennis over het fenomeen. Ook zou blijven investeren in een opvoeding die gericht is op gelijkheid en respect in de scholen, nuttig zijn. (AVE)