De blackfaces zijn personnages met een zwartgeschilderde huid, volgens de organisatie een racistische karikatuur.

Dit weekend trekt in het Waalse stadje Aat de Ducasse, de jaarlijkse volksstoet, door de straten. Een van de figuren in de optocht is "Le Sauvage", een zwartgeschilderde wildeman met neusring en pluimen.

Volgens Bruxelles Panthères is gaat het om een racistische en xenofobe karikatuur.

Ook in andere folkloristische optochten komen "blackfaces" voor. Vorig jaar voerde het collectief actie tegen de rondgang van de "negers" in de Ducasse in Twee-Akren bij Lessen.

De eeuwenoude Ducasse van Aat staat samen met een reeks folkloristische optochten in Wallonië en Vlaanderen op de lijst van immaterieel erfgoed van de UNESCO.

Bruxelles Panthères heeft die VN-organisatie nu aangeschreven met de vraag om de stoeten, indien nodig, van de lijst te halen.

Vorig jaar sprak de UNESCO zich fors uit tegen een aantal joodse karikaturen die in de carnavalstoet van Aalst waren gebruikt.

De blackfaces zijn personnages met een zwartgeschilderde huid, volgens de organisatie een racistische karikatuur. Dit weekend trekt in het Waalse stadje Aat de Ducasse, de jaarlijkse volksstoet, door de straten. Een van de figuren in de optocht is "Le Sauvage", een zwartgeschilderde wildeman met neusring en pluimen. Volgens Bruxelles Panthères is gaat het om een racistische en xenofobe karikatuur. Ook in andere folkloristische optochten komen "blackfaces" voor. Vorig jaar voerde het collectief actie tegen de rondgang van de "negers" in de Ducasse in Twee-Akren bij Lessen. De eeuwenoude Ducasse van Aat staat samen met een reeks folkloristische optochten in Wallonië en Vlaanderen op de lijst van immaterieel erfgoed van de UNESCO.Bruxelles Panthères heeft die VN-organisatie nu aangeschreven met de vraag om de stoeten, indien nodig, van de lijst te halen. Vorig jaar sprak de UNESCO zich fors uit tegen een aantal joodse karikaturen die in de carnavalstoet van Aalst waren gebruikt.