Het ACV vreest voor een ontslagmachine, zo schrijft Het Belang van Limburg maandag.

Minstens tienduizenden werknemers zullen vanaf januari opgeroepen kunnen worden. Als aangepast werk niet lukt of de werkgever dit niet kan aanbieden, dan kan de werkgever de werknemer ontslaan.

Volgens het ACV is die re-integratieregelgeving een ontslagmachine, want de werkgever moet de werknemer dan geen opzegvergoeding uitbetalen. 'De ziekte-uitkering voor iemand die lang ziek is geweest, is na het ontslag meestal dezelfde, maar een werknemer kan dan wel voordelen verliezen zoals een extra uitkering via een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering', zegt Herman Fonck van het ACV.

De vakbond heeft de cijfers van verschillende preventiediensten bestudeerd om te bekijken wat het succes was van de re-integratie van wie na 2016 ziek is geworden. 'Uiteindelijk is de re-integratie van langdurig zieken maar bij 6% geslaagd', zegt Fonck.

Minister van Volksgezondheid De Block heeft zelf ook een evaluatie gevraagd aan de Nationale Arbeidsraad.

Het ACV vreest voor een ontslagmachine, zo schrijft Het Belang van Limburg maandag.Minstens tienduizenden werknemers zullen vanaf januari opgeroepen kunnen worden. Als aangepast werk niet lukt of de werkgever dit niet kan aanbieden, dan kan de werkgever de werknemer ontslaan. Volgens het ACV is die re-integratieregelgeving een ontslagmachine, want de werkgever moet de werknemer dan geen opzegvergoeding uitbetalen. 'De ziekte-uitkering voor iemand die lang ziek is geweest, is na het ontslag meestal dezelfde, maar een werknemer kan dan wel voordelen verliezen zoals een extra uitkering via een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering', zegt Herman Fonck van het ACV. De vakbond heeft de cijfers van verschillende preventiediensten bestudeerd om te bekijken wat het succes was van de re-integratie van wie na 2016 ziek is geworden. 'Uiteindelijk is de re-integratie van langdurig zieken maar bij 6% geslaagd', zegt Fonck. Minister van Volksgezondheid De Block heeft zelf ook een evaluatie gevraagd aan de Nationale Arbeidsraad.