Dat hebben aartsbisschop Léonard en zijn bisschoppen beslist, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. De impact zal volgens de kranten enorm zijn, want momenteel leiden priesters of diakens veertig procent van alle uitvaarten in crematoria. "Dit is echter geen beslissing tégen de crematoria, maar een beslissing vóór de Kerk. Gelovigen moeten maar naar de kerk komen als ze een priester willen voor de uitvaart van hun dierbare", klinkt het bij de bisschoppen.

Vorig jaar waren er voor het eerst meer crematies dan kerkelijke begrafenissen. "Helaas, onze officiële toestemming om voorgangers naar crematoria te sturen, is uit de hand gelopen", zegt Tommy Scholtes, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie. "Het was nooit de bedoeling dat onze priesters en diakens er volledige uitvaartplechtigheden zouden doen. De intentie was: alleen een afscheidsgebed. Nu wordt soms de indruk gewekt dat de priesters en diakens werknemers zijn van de crematoria." (Belga/TV)

Dat hebben aartsbisschop Léonard en zijn bisschoppen beslist, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. De impact zal volgens de kranten enorm zijn, want momenteel leiden priesters of diakens veertig procent van alle uitvaarten in crematoria. "Dit is echter geen beslissing tégen de crematoria, maar een beslissing vóór de Kerk. Gelovigen moeten maar naar de kerk komen als ze een priester willen voor de uitvaart van hun dierbare", klinkt het bij de bisschoppen. Vorig jaar waren er voor het eerst meer crematies dan kerkelijke begrafenissen. "Helaas, onze officiële toestemming om voorgangers naar crematoria te sturen, is uit de hand gelopen", zegt Tommy Scholtes, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie. "Het was nooit de bedoeling dat onze priesters en diakens er volledige uitvaartplechtigheden zouden doen. De intentie was: alleen een afscheidsgebed. Nu wordt soms de indruk gewekt dat de priesters en diakens werknemers zijn van de crematoria." (Belga/TV)