Aanslagen Catalonië: op dit moment geen enkele link tussen imam en aanslagen 22 maart

21/08/17 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Bron: Belga

Er is op dit moment geen enkele link tussen imam Abdelbaki Es Satty, die beschouwd wordt als de spilfiguur achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils, en de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Dat meldt het federaal parket.

Aanslagen Catalonië: op dit moment geen enkele link tussen imam en aanslagen 22 maart

Catalonië rouwt na aanslagen © Belga Image

Zondag raakte bekend dat de imam tussen januari en maart 2016 in Vilvoorde verbleef en er geprobeerd zou hebben om in een plaatselijke moskee aan de slag te gaan. 'De imam is inderdaad in België geweest maar hij was absoluut niet gekend bij het federaal parket', zegt parketwoordvoerder Thierry Werts.

Het federaal parket heeft wel een onderzoek geopend naar de aanslag in Barcelona omdat daarbij een Belgische vrouw om het leven is gekomen. Dat onderzoek is in handen gegeven van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen, omdat de vrouw in Tongeren woonde. Bedoeling van dat onderzoek is voornamelijk om de samenwerking met de Spaanse gerechtelijke overheden en de uitwisseling van gegevens over de slachtoffers te vergemakkelijken, aldus nog het federaal parket.

Voortvluchtig

Intussen heeft de Catalaanse politie vier foto's gepubliceerd van een voortvluchtige die nog wordt gezocht voor de dodelijke aanslag, geïdentificeerd als Younès Abouyaaqoub.

Abouyaaqoub is ongeveer 1,80 meter groot, heeft een donkere huidskleur, kort haar en 'kan een baard hebben', aldus de Catalaanse politiedienst Mossos d'Esquadra. Ze waarschuwen dat hij 'gevaarlijk en mogelijk gewapend' is en bevestigen ook dat hij gezocht wordt voor het toedienen van de fatale messteek aan de chauffeur wiens wagen hij carjackte om te vluchten.

Onze partners