Het federaal parket bevestigt dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui zich dinsdagochtend hebben opgeblazen in Brussel - respectievelijk in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Ibrahim is de man in het midden op het bewakingsbeeld dat dinsdag door de politie verspreid werd.

Niet geïdentificeerd

De tweede kamikaze van Brussels Airport - eerste foto hieronder - kon nog niet geïdentificeerd worden, de derde, met een bleke vest en een muts, nam de vlucht, zo maakte federaal procureur Frédéric Van Leeuw bekend op een persconferentie.

Belga Image
© Belga Image

'Hij liet een grote zak achter en verliet de luchthaven voor de twee explosies. Achteraf bleek het om de zwaarste lading te gaan. Kort na aankomst van ontmijningsdienst DOVO ontplofte de zak als gevolg van de grote instabiliteit van de explosieven.' Bij de ontploffing raakte niemand gewond.

Belga Image
© Belga Image

De derde verdachte, van wie gisteren de foto hieronder werd verspreid, wordt dus nog opgespoord. Sommige media berichtten dat het om Najim Lachraaoui zou gaan, en dat hij woensdag werd opgepakt, maar alvast dat laatste ontkent het parket.

Wie is Najim Lachraaoui?

Belga Image
© Belga Image

Op vraag van het federaal parket en van de Brusselse onderzoeksrechter had de politie maandag - daags voor de aanslagen in Brussel dus - een opsporingsbericht naar Laachraoui verspreid, nadat hij geïdentificeerd was in het onderzoek naar de aanslagen op 13 november in Parijs. De 24-jarige man stond eerder bij de speurders bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal, naar wie op 4 december al een opsporingsbericht verspreid werd. Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken. Begin september vorig jaar werd hij aan de Oostenrijks-Hongaarse grens gecontroleerd in aanwezigheid van de vorige week gearresteerde Salah Abdeslam.

Van Laachraoui werd DNA aangetroffen in een safehouse van de verdachten in het Naamse Auvelais en in een flat in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek, waar ook sporen van Salah Abdeslam en resten van explosieven werden gevonden.

Net als Mohamed Belkaïd, doodgeschoten in een appartement in Vorst op dinsdag 15 maart, had Laachraoui de avond van de aanslagen in Parijs vanuit Brussel mogelijk rechtstreeks contact met de daders.

Parijs

Mohamed Abrini, Belga
Mohamed Abrini © Belga

Dan is er nog Mohammed Abrini, die nog altijd gezocht wordt na de aanslagen van november in Parijs. De 30-jarige Belgische Marokkaan werd gefilmd op 11 november in de Renault Clio die twee dagen later zou gebruikt worden bij de aanslagen in Parijs. Abrini werd gefilmd in een tankstation in Noord-Frankrijk, samen met Salah Abdeslam. Volgens zijn familie was hij op de dag van de aanslagen in Brussel.

Wie over nuttige informatie beschikt, kan contact opnemen met de politie op het gratis nummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu. (Belga/KVDA)

Het federaal parket bevestigt dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui zich dinsdagochtend hebben opgeblazen in Brussel - respectievelijk in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Ibrahim is de man in het midden op het bewakingsbeeld dat dinsdag door de politie verspreid werd.De tweede kamikaze van Brussels Airport - eerste foto hieronder - kon nog niet geïdentificeerd worden, de derde, met een bleke vest en een muts, nam de vlucht, zo maakte federaal procureur Frédéric Van Leeuw bekend op een persconferentie. 'Hij liet een grote zak achter en verliet de luchthaven voor de twee explosies. Achteraf bleek het om de zwaarste lading te gaan. Kort na aankomst van ontmijningsdienst DOVO ontplofte de zak als gevolg van de grote instabiliteit van de explosieven.' Bij de ontploffing raakte niemand gewond. De derde verdachte, van wie gisteren de foto hieronder werd verspreid, wordt dus nog opgespoord. Sommige media berichtten dat het om Najim Lachraaoui zou gaan, en dat hij woensdag werd opgepakt, maar alvast dat laatste ontkent het parket. Op vraag van het federaal parket en van de Brusselse onderzoeksrechter had de politie maandag - daags voor de aanslagen in Brussel dus - een opsporingsbericht naar Laachraoui verspreid, nadat hij geïdentificeerd was in het onderzoek naar de aanslagen op 13 november in Parijs. De 24-jarige man stond eerder bij de speurders bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal, naar wie op 4 december al een opsporingsbericht verspreid werd. Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken. Begin september vorig jaar werd hij aan de Oostenrijks-Hongaarse grens gecontroleerd in aanwezigheid van de vorige week gearresteerde Salah Abdeslam.Van Laachraoui werd DNA aangetroffen in een safehouse van de verdachten in het Naamse Auvelais en in een flat in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek, waar ook sporen van Salah Abdeslam en resten van explosieven werden gevonden. Net als Mohamed Belkaïd, doodgeschoten in een appartement in Vorst op dinsdag 15 maart, had Laachraoui de avond van de aanslagen in Parijs vanuit Brussel mogelijk rechtstreeks contact met de daders. Dan is er nog Mohammed Abrini, die nog altijd gezocht wordt na de aanslagen van november in Parijs. De 30-jarige Belgische Marokkaan werd gefilmd op 11 november in de Renault Clio die twee dagen later zou gebruikt worden bij de aanslagen in Parijs. Abrini werd gefilmd in een tankstation in Noord-Frankrijk, samen met Salah Abdeslam. Volgens zijn familie was hij op de dag van de aanslagen in Brussel. Wie over nuttige informatie beschikt, kan contact opnemen met de politie op het gratis nummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu. (Belga/KVDA)