Aanslag Thalys: dader was al in 2012 bekend bij Staatsveiligheid

25/11/17 om 06:02 - Bijgewerkt om 06:01

Bron: Belga

De dader van de verijdelde aanslag op de Thalys in augustus 2015, Ayoub El Khazzani, was al sinds 2012 gekend bij de Staatsveiligheid.

Aanslag Thalys: dader was al in 2012 bekend bij Staatsveiligheid

© REUTERS

Dat blijkt uit het jaarrapport van het Comité I, de toezichthouder van de inlichtingendiensten, waarover La Libre Belgique bericht.

De Staatsveiligheid werd van Ayoub El Khazzani op de hoogte gesteld door haar Spaanse tegenhanger, die bezorgd was om de radicalisering van de jonge Marokkaan. Zijn broer Imran werd toen ook in de gaten gehouden.

'De broers werden in verband gebracht met een vooraanstaand lid van een buitenlandse jihadistische cel', vermeldt het rapport van het Comité I. Die persoon zou volgens de Spanjaarden naar België zijn gevlucht en zou 'de schakel vormen in een groter netwerk dat betrokken was bij het uitsturen van strijders naar Syrië'.

Geen 'graad van dringendheid'

Het Comité wijst in zijn rapport op de fouten die gebeurd zijn in het dossier dat 'routinematig' werd beheerd. Zo hebben noch de Spaanse inlichtendiensten, noch de Staatsveiligheid 'een graad van dringendheid of belang aangegeven voor de verwerking van de informatie in de zaak-El Khazzani.'

De toezichthouder wijst er wel op dat de middelen die de Staatsveiligheid ter beschikking had, beperkt waren. 'Het gemak waarmee de betrokkenen zich binnen en zelfs buiten Europa konden verplaatsen, allerlei soorten communicatiemiddelen kunnen gebruiken en anoniem in regio's en landen verblijven zonder dat ze werden ontdekt, vertegenwoordigt een grote uitdaging voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten', besluit het rapport.

Onze partners