Het gasverbruik in België is in maart met ongeveer 60 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat zegt Rudy Van Beurden, de woordvoerder van gasnetbeheerder Fluxys. Ook het brandstofverbruik is in maart gestegen, wat het werk van de leveranciers moeilijker maakte, aldus BRAFCO, de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars.

"Het gasverbruik van de Belgen steeg met 17 procent wanneer we de eerste drie maanden van 2012 vergelijken met die van 2013", aldus Van Beurden. Bovendien steeg het verbruik met 11 procent ten opzichte van maart 2006, de koudste maand maart in tien jaar. In de cijfers zit enkel de publieke distributie, er wordt dus enkel
gesproken over het verbruik van de particulieren en de kleine ondernemingen. Dat verbruik is rechtstreeks gelinkt met de weersomstandigheden. Het gasverbruik van de grote bedrijven, dat te maken heeft met de economische activiteiten, daalt dan weer in vergelijking met vorig jaar."

Het winterweer van begin 2013 zorgde bovendien voor een stijging van het aantal brandstofleveringen. Veel verbruikers lieten in maart extra brandstof leveren. "We hebben veel bestellingen gekregen van kleine hoeveelheden brandstof, wat minder rendabel is voor de leveranciers", zegt Olivier Neyrinck, de technisch directeur van RAFCO. (Belga/SD)Het gasverbruik in België is in maart met ongeveer 60 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat zegt Rudy Van Beurden, de woordvoerder van gasnetbeheerder Fluxys. Ook het brandstofverbruik is in maart gestegen, wat het werk van de leveranciers moeilijker maakte, aldus BRAFCO, de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars."Het gasverbruik van de Belgen steeg met 17 procent wanneer we de eerste drie maanden van 2012 vergelijken met die van 2013", aldus Van Beurden. Bovendien steeg het verbruik met 11 procent ten opzichte van maart 2006, de koudste maand maart in tien jaar. In de cijfers zit enkel de publieke distributie, er wordt dus enkel gesproken over het verbruik van de particulieren en de kleine ondernemingen. Dat verbruik is rechtstreeks gelinkt met de weersomstandigheden. Het gasverbruik van de grote bedrijven, dat te maken heeft met de economische activiteiten, daalt dan weer in vergelijking met vorig jaar."Het winterweer van begin 2013 zorgde bovendien voor een stijging van het aantal brandstofleveringen. Veel verbruikers lieten in maart extra brandstof leveren. "We hebben veel bestellingen gekregen van kleine hoeveelheden brandstof, wat minder rendabel is voor de leveranciers", zegt Olivier Neyrinck, de technisch directeur van RAFCO. (Belga/SD)