De 15-jarige jongen die richting India wilde trekken om er een jarenlange opleiding te volgen in een boeddhistisch klooster, mag het land verlaten omdat de jeugdrechter niet langer kan tussenkomen. Dat werd uit goede bron vernomen.

De jongen is vertrokken richting stopoverbestemming Doha vanop de luchthaven van Zaventem.

Het Gentse hof van beroep liet de jongen begin oktober niet toe om het land te verlaten. De jeugdkamer van het Gentse hof van beroep oordeelde toen dat er voldoende aanwijzingen waren dat een dringende bescherming van de minderjarige noodzakelijk was en dat de jongen voor dertig dagen ambulant moest opgevolgd worden in een observatie- en oriënteringscentrum in Eeklo.

'Ik ben helemaal normaal'

De zaak werd daarna teruggestuurd naar de jeugdrechter in eerste aanleg, zegt woordvoerder Martin Minnaert van het hof van beroep. De maatregelen van de jeugdkamer van het Gentse hof van beroep werden ingetrokken, zo werd uit goede bron vernomen. Om technische redenen zou het systeem van vrijwillige jeugdbijstand nu volstaan en kan de jongen uit eigen wil vertrekken.

"Ze hebben alles onderzocht en ik ben helemaal normaal", zei de jongen al lachend voor zijn vertrek. "Ik kijk ernaar uit om de monniken en mijn vrienden terug te zien. Het is een droom die uitkomt." Het is nog niet duidelijk of het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg, dat de hulpverlening opvolgde, op de hoogte was van het vertrek van de jongen.

De moeder van de jongen, haar advocaat en de advocaat van de jongen wachten met commentaar.

Oom betreurt vertrek

De oom van de 15-jarige Giel, betreurt alvast het vertrek van zijn neef. "Hij kan zich er niet in vinden dat de jeugdbijstand aan zijn neef stopt. Hij is echter machteloos en kan er slechts akte van nemen dat zijn neef klaarblijkelijk gaat vertrekken", zegt Anthony Godfroid, de advocaat van de oom, in een persbericht. (Belga/AVE)

De 15-jarige jongen die richting India wilde trekken om er een jarenlange opleiding te volgen in een boeddhistisch klooster, mag het land verlaten omdat de jeugdrechter niet langer kan tussenkomen. Dat werd uit goede bron vernomen. De jongen is vertrokken richting stopoverbestemming Doha vanop de luchthaven van Zaventem.Het Gentse hof van beroep liet de jongen begin oktober niet toe om het land te verlaten. De jeugdkamer van het Gentse hof van beroep oordeelde toen dat er voldoende aanwijzingen waren dat een dringende bescherming van de minderjarige noodzakelijk was en dat de jongen voor dertig dagen ambulant moest opgevolgd worden in een observatie- en oriënteringscentrum in Eeklo. De zaak werd daarna teruggestuurd naar de jeugdrechter in eerste aanleg, zegt woordvoerder Martin Minnaert van het hof van beroep. De maatregelen van de jeugdkamer van het Gentse hof van beroep werden ingetrokken, zo werd uit goede bron vernomen. Om technische redenen zou het systeem van vrijwillige jeugdbijstand nu volstaan en kan de jongen uit eigen wil vertrekken. "Ze hebben alles onderzocht en ik ben helemaal normaal", zei de jongen al lachend voor zijn vertrek. "Ik kijk ernaar uit om de monniken en mijn vrienden terug te zien. Het is een droom die uitkomt." Het is nog niet duidelijk of het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg, dat de hulpverlening opvolgde, op de hoogte was van het vertrek van de jongen.De moeder van de jongen, haar advocaat en de advocaat van de jongen wachten met commentaar.De oom van de 15-jarige Giel, betreurt alvast het vertrek van zijn neef. "Hij kan zich er niet in vinden dat de jeugdbijstand aan zijn neef stopt. Hij is echter machteloos en kan er slechts akte van nemen dat zijn neef klaarblijkelijk gaat vertrekken", zegt Anthony Godfroid, de advocaat van de oom, in een persbericht. (Belga/AVE)