Het nationaal defilé ging traditioneel van start met het militair defilé, met onder meer troepen te voet, de marine en een luchtdefilé. De luchtmacht kon trouwens met twee primeurs uitpakken: een NH90-helikopter vloog met een Belgische vlag van 30 vierkante meter door de lucht, en drie F-16-gevechtsvliegtuigen stootten de Belgische driekleur uit.

Thema dit jaar was de 75-jarige herdenking van de bevrijding van België na Wereldoorlog II. Oudstrijders uit die tijd kregen een eerbetoon en een handdruk van de koning, en een colonne met een eskadron van een twintigtal historische voertuigen uit die tijd reed mee in het defilé. Het ging onder meer om de Sherman Firefly en de Sherman M4 A1.

Daarna was het de beurt aan het burgerlijke luik, met onder meer de politie, douane, brandweer, civiele bescherming, B-FAST en het Rode Kruis. De slogan van het nationaal defilé was 'Samen voor de vrijheid en de veiligheid van ons allemaal'.

Het defilé gebeurt traditioneel in aanwezigheid van de koninklijke familie en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders. Koning Filip is zondagmiddag op het Schumanplein ontvangen door onder meer minister van Defensie Didier Reynders, minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem en legerchef Marc Compernol, waarna het richting Paleizenplein ging. Daar nam het koningspaar plaats op de eretribune samen met de vier koningskinderen, De Crem en Reynders. Prinses Astrid, haar echtgenoot prins Lorenz, een op de smartphone tokkelende prins Laurent en echtgenote prinses Claire volgden het defilé op de tribune daarnaast.

Verder was ook onder meer ontslagnemend premier Charles Michel op het Paleizenplein aanwezig, net als Kamer- en Senaatsvoorzitters Patrick Dewael en Sabine Laruelle, minister van Financiën Alexander De Croo, PS-voorzitter Elio Di Rupo, minister van Werk Wouter Beke, minister van Justitie Koen Geens, minister van Begroting Sophie Wilmès, Brussels minister-president Rudi Vervoort en minister van Energie Marie Christine Marghem. Vlaams vice-minister-president Lydia Peeters mocht de Vlaamse regering vertegenwoordigen.

De Brabançonne was de traditionele afsluiter van het defilé, dat verder zonder noemenswaardige incidenten verliep. Op een voertuig uit WOII dat niet meer wilde starten en voortgeduwd moest worden na, verliep alles vlekkeloos.

En de feestelijkheden zijn nog niet voorbij. Feest in het Park, in het Warandepark, is nog volop aan de gang. Om 23 uur volgt het traditionele vuurwerk aan het Paleizenplein.

Het nationaal defilé ging traditioneel van start met het militair defilé, met onder meer troepen te voet, de marine en een luchtdefilé. De luchtmacht kon trouwens met twee primeurs uitpakken: een NH90-helikopter vloog met een Belgische vlag van 30 vierkante meter door de lucht, en drie F-16-gevechtsvliegtuigen stootten de Belgische driekleur uit.Thema dit jaar was de 75-jarige herdenking van de bevrijding van België na Wereldoorlog II. Oudstrijders uit die tijd kregen een eerbetoon en een handdruk van de koning, en een colonne met een eskadron van een twintigtal historische voertuigen uit die tijd reed mee in het defilé. Het ging onder meer om de Sherman Firefly en de Sherman M4 A1.Daarna was het de beurt aan het burgerlijke luik, met onder meer de politie, douane, brandweer, civiele bescherming, B-FAST en het Rode Kruis. De slogan van het nationaal defilé was 'Samen voor de vrijheid en de veiligheid van ons allemaal'.Het defilé gebeurt traditioneel in aanwezigheid van de koninklijke familie en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders. Koning Filip is zondagmiddag op het Schumanplein ontvangen door onder meer minister van Defensie Didier Reynders, minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem en legerchef Marc Compernol, waarna het richting Paleizenplein ging. Daar nam het koningspaar plaats op de eretribune samen met de vier koningskinderen, De Crem en Reynders. Prinses Astrid, haar echtgenoot prins Lorenz, een op de smartphone tokkelende prins Laurent en echtgenote prinses Claire volgden het defilé op de tribune daarnaast.Verder was ook onder meer ontslagnemend premier Charles Michel op het Paleizenplein aanwezig, net als Kamer- en Senaatsvoorzitters Patrick Dewael en Sabine Laruelle, minister van Financiën Alexander De Croo, PS-voorzitter Elio Di Rupo, minister van Werk Wouter Beke, minister van Justitie Koen Geens, minister van Begroting Sophie Wilmès, Brussels minister-president Rudi Vervoort en minister van Energie Marie Christine Marghem. Vlaams vice-minister-president Lydia Peeters mocht de Vlaamse regering vertegenwoordigen.De Brabançonne was de traditionele afsluiter van het defilé, dat verder zonder noemenswaardige incidenten verliep. Op een voertuig uit WOII dat niet meer wilde starten en voortgeduwd moest worden na, verliep alles vlekkeloos.En de feestelijkheden zijn nog niet voorbij. Feest in het Park, in het Warandepark, is nog volop aan de gang. Om 23 uur volgt het traditionele vuurwerk aan het Paleizenplein.