België draaischijf voor tonnen valse euromunten

© Thinkstock

Het Brusselse parket onderzoekt een gigantische zwendel met muntstukken van één en twee euro. Ons land zou een draaischijf zijn voor de invoer van valse euromunten uit China.

Dat schrijft De Tijd zaterdag op gezag van parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

De afgelopen maanden zijn op de luchthaven van Zaventem ’tonnen’ euromunten onderschept die afkomstig waren uit China. Dat is een veelvoud van het aantal valse euromunten dat over heel 2012 is onderschept in de hele eurozone.

Pijnlijk

De speurders vrezen dat België een draaischijf is om de verdachte Chinese munten in omloop te brengen in de Europese Unie. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn voor de reputatie van ons land. Vooral omdat de Duitse Bundesbank al in 2011 had ontdekt dat ze 29 ton euromunten uit China – allemaal illegaal – had omgeruild voor 6 miljoen euro. Sindsdien zijn alle Europese landen op hun hoede voor ladingen uit China.

België zou als enige land nog soepel zijn gebleven. In elk geval moest het gerecht met lede ogen aanzien dat de machines van onze Koninklijke Munt de Chinese muntstukken aanvaardden.

Containers vol euromunten

Het was de douane op Brussels Airport die het smokkelnetwerk op het spoor kwam. Maandenlang zijn in de luchthaven van Zaventem verschillende verdachten geschaduwd terwijl ze containers met euromunten ons land binnensmokkelden. Op papier was sprake van oude muntstukken of oude metalen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content