Begroting: Kernkabinet uit elkaar zonder akkoord

Het kernkabinet is woensdagavond uiteengegaan zonder akkoord over de begrotingscontrole.Vrijdag wordt er verder onderhandeld. Een akoord is naar verluidt binnen bereik.

Dat werd uit verschillende bronnen vernomen. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de topministers van de federale regering zouden proberen in de loop van de nacht te landen met hun poging om de begroting voor dit jaar op de rails te houden. Donderdag en vrijdag vindt immers een Europese top plaats.

De premier, de vicepremiers en de ministers van Begroting en Financiën zaten sinds 10.00 uur rond de tafel. rond 23.15u werd de vergadering opgeschort. Na afloop viel in regeringskringen te horen dat het niet zeker was dat ze woensdagnacht zouden rond raken, waarop werd beslist niet door te duwen. Meteen heeft premier Elio Di Rupo ook de tijd om de Europese top van de komende twee dagen voor te bereiden.

Akkoord dichtbij

De federale regering moet op zoek naar 524 miljoen euro om de begroting voor dit jaar onder controle te houden, met eventueel nog een extra buffer. Voor volgend jaar is 3,5 miljard euro nodig. Volgens verschillende bronnen werd er goede vooruitgang geboekt en zou een akkoord zeker tot de mogelijkheden hebben gehoord, of zelfs dichtbij geweest zijn. Zo valt te horen dat voor de begroting van 2014 al meer dan 2 miljard euro op tafel lag.

Het punt waarop de vergadering beëindigd werd, was de afschaffing van de schoolpremie vanaf volgend schooljaar. Dat was naar verluidt een voorstel vanuit liberale hoek, maar volgens verschillende bronnen lag cdH-vicepremier Joëlle Milquet daarop dwars. Volgens een bron zijn de inspanningen die op het sociale domein op tafel liggen, dan weer te groot en onvoldoende evenwichtig. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content