‘Bedienden nemen dubbel zoveel tijdskrediet op als arbeiders’

© Thinkstock

Bedienden in de private sector nemen dubbel zoveel tijdskrediet op als arbeiders. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en een onderzoek van de hr-dienstengroep Acerta.

De Tijd bericht over het cijfermateriaal en over het onderzoek.

Dat tijdskrediet vooral een zaak van bedienden is, geldt voor bijna alle vormen: zowel voor tijdskrediet zonder motief, ouderschapsverlof als palliatief verlof. Alleen voor het verlenen van medische zorg nemen arbeiders vaker dan bedienden vrij.

In totaal namen vorig jaar in de private sector elke maand gemiddeld 100.961 bedienden tijdskrediet op tegenover 42.426 arbeiders. Er zijn meer bedienden dan arbeiders (ongeveer anderhalve keer zoveel), maar de vaststelling dat tijdskrediet veel populairder is bij bedienden, blijft ook overeind als daar rekening mee houdt.

Mannen met ouderschapsverlof

Vooral bij mannelijke arbeiders vindt het opnemen van extra vrije tijd weinig ingang. Volgens Sarah Peeters, directeur bij Acerta Consult, komt dat doordat arbeiders doorgaans minder geïnformeerd zijn over hun rechten, maar ook door de cultuur in bepaalde productieomgevingen met veel ploegenarbeid. “Het opnemen van tijdskrediet zoals palliatief verlof is vaak not done.”

Acerta stelt wel vast dat het taboe rond ouderschapsverlof bij mannen sneuvelt, al is dat ook vooral bij bedienden. Het aandeel mannen dat de jongste vijf jaar deeltijds ouderschapsverlof heeft aangevraagd, is met 40 procent gestegen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content