Bart De Wever trekt ‘fluitend’ naar PFOS-onderzoekscommissie: ‘Own your shit’

Bart De Wever en Zuhal Demir (beiden N-VA) op 16 maart 2021.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) trekt ‘fluitend’ naar de onderzoekscommissie die wordt opgericht over de PFOS-vervuiling op en rond de Oosterweelwerf.

Dat verklaarde hij in een interview met Het Nieuwsblad. De Wever zegt geen schrik te hebben om voor de commissie te verschijnen en er geen enkel probleem mee te hebben daar zijn rol toe te lichten.

De Antwerpse burgemeester vindt naar eigen zeggen wel dat de Vlaamse regering best wat steviger mag communiceren over de vervuiling rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht. Dading of niet. ‘Natuurlijk clasht dat met het rechtvaardigheidsgevoel’, zegt hij daarover. ‘Voor mij ook. Als je als overheid een dading moet sluiten, dan zit je in de shit. Maar om het algemeen belang te dienen, moet je die shit soms pakken. Doe je het niet, dan kost het je nog meer en is het nog schadelijker. Dat is mijn advies aan elke verantwoordelijke politicus. Own your shit.’

‘Project van de eeuw’

De werken aan Oosterweel stilleggen, bestempelt De Wever als een ramp. ‘In de eerste plaats omdat de grond en het water daar wel gesaneerd worden’.

Volgens De Wever zijn de files op de Antwerpse ring ook slecht voor de volksgezondheid en kost de fileproblematiek ons 440 miljoen euro per jaar. ‘Ik heb een groot deel van mijn politiek leven gespendeerd aan het rechttrekken van de leefbaarheidswerken die Oosterweel zijn’, zegt hij nog. ‘Dit is al lang geen mobiliteitsproject meer. Dit gaat om openbaar vervoer, stadsvernieuwing, parken, leefbaarheid. Het grootste project van de eeuw op dat vlak.’

Partner Content