Bart De Wever: ‘Sociale onrust niet overschatten’

Bart De Wever © Belga Image

Bart De Wever, voorzitter van de grootste regeringspartij N-VA, heeft begrip voor de onvrede over het besparingsbeleid van de regering, maar herhaalt dat er geen alternatief is. ‘De realiteit is het omgekeerde van de perceptie die de vakbonden neerzetten’.

Bart De Wever zei dat op Radio 1 naar aanleiding van de nationale actiedag bij de openbare diensten. De N-VA-voorzitter vindt dat de sociale onrust ook niet mag overdreven worden. Onder de regering-Di Rupo kwam er 80.000 man op straat en toen werd niet eens bespaard, aldus De Wever. Bij de nationale betoging vorige week werden 60.000 manifestanten geteld. ‘Ik heb niet de indruk dat de stakingsbereidheid in de private sector groot is. Ik heb ook niet de indruk dat de stakingsbereidheid in Vlaanderen geweldig groot is.’

Hij blijft er ook bij dat de stakingen politiek geïnspireerd zijn. ‘De PS en de FGTB (Franstalige socialistische vakbond, red.) zijn één en dezelfde. Dat heeft Labille bewezen’, zei hij, verwijzend naar diens verklaringen over Bpost.

Geen alternatief

De N-VA-voorzitter verdedigde nogmaals het besparingsbeleid van de regering-Michel. ‘Ik heb begrip voor de onvrede. Besparen is niet leuk, maar er is geen alternatief’. Hij verwijt de vakbonden dat die voortdurend ‘liggen te toeteren, maar geen enkel geloofwaardig alternatief kunnen voorleggen’.

‘Bepaalde stelsels kunnen niet volgehouden worden, dat is een mathematische zekerheid. Men heeft twee keuzes: ofwel hervormen en de sociale zekerheid overeind houden ofwel niets doen en mathematisch zeker naar een toekomst gaan waarin men de koopkracht van de pensioenen zal moeten beginnen uithollen omdat er gewoon geen geld meer is om dat te betalen. Men kent die zekerheden al heel lang, maar er is altijd nagelaten om er iets aan te doen.’

Niemand, zo benadrukte De Wever, zal minder pensioen krijgen. ‘De realiteit is wel dat we allemaal iets langer moeten werken om onze pensioenrechten op te bouwen.’

Effecten

Volgens de N-VA’er verkondigen de vakbondsleiders dan ook ‘halve waarheden en hele leugens’. ‘De realiteit is het omgekeerde van de perceptie die de vakbonden neerzetten. Werkenden zijn er het afgelopen jaar het meest op vooruitgegaan van de voorbije vijf jaar. Dat zijn objectieve cijfers. Je zal die realiteit moeten verdedigen. De regering moet focussen op wat ze klaarspeelt en de effecten daarvan’.

De Wever herhaalde dat er volgens hem al veel vooruitgang is geboekt, maar dat er nog meer moet gebeuren. ‘Je moet in 2019 het land achterlaten zodat het klaar is voor de toekomst’, besloot hij. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content