Ban Ki-Moon op Wereldbevolkingsdag: ‘Investeer in tienermeisjes’

© Reuters

Op World Population Day heeft Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN, het opgenomen voor de tienermeisjes. Hij roept iedereen op om hen te beschermen en pleit voor gendergelijkheid.

Elk jaar op 11 juli houden de Verenigde Naties World Population Day of Wereldbevolkingsdag, een moment om de urgentie van bevolkingsproblemen extra te benadrukken. Het thema dit jaar luidt ‘investeren in tienermeisjes’. In een boodschap roept Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN, bedrijven, regeringen en de brede burgergemeenschap op om dat te doen.

Ki-Moon wijst op het gebrek aan kansen dat tienermeisjes krijgen tegenover hun mannelijke leeftijdsgenoten, onder andere op het gebied van onderwijs. ‘Terwijl een jongen zijn mogelijkheden ziet stijgen naarmate hij ouder wordt, ziet een meisje de hare dalen. Die ongelijkheid rechttrekken is cruciaal om het 2030-plan rond duurzame ontwikkeling te laten slagen.’ Van dat plan is gendergelijkheid en meer macht voor vrouwen en meisjes een van de 17 punten. (JVL)

De cijfers

  • In ontwikkelingslanden trouwt 1 op 3 meisjes nog voor haar achttiende verjaardag.
  • 50% van alle seksuele misdrijven in de wereld worden gepleegd op meisjes die vijftien jaar of jonger zijn.
  • Dagelijks sterven 800 vrouwen aan gevolgen van hun bevalling of zwangerschap die voorkomen hadden kunnen worden.
  • 225 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden hebben behoefte aan geboorteplanning, maar hebben niet de middelen daartoe.
  • In 2015 hielp het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties 11,2 miljoen meisjes tussen 10 en 19 jaar aan gezondheidszorg en informatie over seksualiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content