Baby’s kunnen voortaan familienaam moeder krijgen

Ouders kunnen binnenkort kiezen of ze hun baby de familienaam van de vader, de moeder of allebei meegeven.

Een wetsvoorstel van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), moet komaf maken met de eeuwenlange discriminatie van moeders. Ook de familienaam van de moeder moet kunnen doorgegeven worden, vindt Turtelboom. De ministerraad keurt daarover een wetsvoorstel goed, meldt de VRT.

Volgens de wet krijg een kind dat geboren wordt automatisch de achternaam van de vader “als de afstamming langs vaderszijde en langs moederszijde op het zelfde tijdstip is vastgelegd.”

Afgelopen week bracht de krant Het Laatste Nieuws het wetsvoorstel van minister Annemie Turtelboom (Open VLD) onder de aandacht. Turtelboom vindt dat ouders zelf moeten kunnen beslissen over de familienaam. “Vrijheid is een belangrijke waarde in onze samenleving”, benadrukte ze.

Eén familie, één naam

Ouders kunnen ook opteren voor een combinatie van beide namen, zoals in Spanje. Welke naam vooraan staat kunnen ze zelf kiezen. Als een gezin voor een bepaalde naam heeft gekozen bij het eerste kind, krijgen broers en zussen automatisch dezelfde naam.

Door de nieuwe wet, behoort België bij een van de Europese landen met de meeste vrijheid inzake naamgeving. Zelfs in Nederland en Scandinavië zijn de regels strenger. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content