Hennesey Venom is snelste auto ter wereld

Hennesey Venom © GF
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Hennesey Venom heeft met 435,31 km/u de hoogste snelheid ooit behaald. Dat heeft Top Gear op haar website bekendgemaakt.

Top Gear heeft bekendgemaakt dat de Hennesey Venom de kaap van 435,31 km/u heeft gehaald in het Kennedy Space Center. Dat is de grootste snelheid ooit gemeten bij een productieauto.

De Amerikaanse 1.261 pk hyperauto bereikte de recordsnelheid in de handen van testpiloot Brian Smith op de Space Shuttlelandingsbaan in Florida, 14 februari.

Bij de testrit van de Venom verbleekt de maximumsnelheid die de Bugatti Veyron Super Sport in 2010 haalde. De auto klokte toen af op een snelheid van 434,30 km/u op de Ehra-Lessientestbaan.

Had nog sneller gekund

Volgens de officiële VBox-cijfers versnelde de Venom – aangedreven door een 7-liter twin-turbo V8 van General Motors – van 32 km/u naar 193 km/u in slechts 7,71 seconden, waarbij het een maximale longitudinale versnelling van 1,2g trok.

Wat volgens de website waarschijnlijk nog indrukwekkender is, is dat de Venom van 193 km/u naar 354 km/u ging in nog geen 10 seconden. De laatste 16 km/u werden gehaald in exact 10 seconden. Smith beschreef de rit aan Top Gear: ‘Helemaal op het einde, was er een kleine afwijking, maar hé, we gingen aan 435 km/u. De auto was nog steeds aan het optrekken. Als we hem hadden kunnen testen op een piste van zo’n 13 km, hadden we nog sneller kunnen gaan.’

Ook John Hennessey, baas van het bedrijf, denkt dat de auto nog sneller zou kunnen gaan op een langere baan. ‘Met een versnelling van 1,61 km/u per seconde bij een snelheid van bijna 435 km/u, zou de auto in een extra 1,6 km nog 442,57 km/u of misschien zelfs 450,62 km/u halen’, aldus Hennessey op de Top Gearwebsite.

Maar de Venom werd getest op een baan die met iets meer dan 5 km wat aan de korte kant was. De Ehra-Lessienbaan is bijna 9 km lang, met een kromming naar het einde toe. De baan van het Space Center daarentegen, eindigt in gras en een gracht.

Dat betekent dat de testpiloot hard moest remmen nadat de recordsnelheid van 435 km/u bereikt was. De Venom vertraagde van de maximumsnelheid naar 112,65 km/u over een afstand van minder dan 1.000 meter. Een indrukwekkende prestatie als je weet dat de auto meer dan 120 meter per seconde aflegde op de hoogste snelheid, meent Top Gear.

Geen Guinnessrecord

Maar ook al ging de Venom sneller dan de Veyron Super Sport, kan de auto zich niet de snelste productiewagen ter wereld noemen. Om het Guinness snelheidsrecord te halen, moet een auto twee testritten doen: een in elke richting. Van de twee hoogste snelheden wordt dan het gemiddelde genomen dat de officiële tijd uitmaakt.

In 2010 haalde de Veyron Super Sport 428,02 km/u tegen de wind en 434,30 km/u met de wind mee. Geen van beide snelheden is zo hoog als de recordtijd van de Venom met 435,31 km/u. Jammer genoeg zou de NASA niet hebben toegelaten een twee testrit met de Hennessey Venom te doen. Het zou twee jaar geduurd hebben om toestemming te krijgen de testbaan een keer te gebruiken, schrijft Top Gear.

‘Als we in beide richtingen hadden gereden, had het resultaat ongeveer hetzelfde geweest’, citeert de website Hennessey.

Maar zelfs als de Venom in beide richtingen had gereden, zou de auto nog niet gekwalificeerd zijn voor het Guinnessrecord. Daarvoor moeten er 30 eenheden van de auto geproduceerd worden. Er zullen slechts 29 Venoms gebouwd worden. Momenteel zijn er al elf van klaar.

Meer foto’s op BBC.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content