Technologie Technologie ‘Grok’: hoe ‘anti-woke’ is de chatbot van Elon Musk? Grok, de AI-chatbot van Elon Musks bedrijf xAI, zou zowel ‘waarheidszoekend’, ‘anti-woke’ als ‘politiek neutraler’ zijn. Maar wat gebeurt er wanneer Grok Musk ‘een grootverspreider van nepnieuws’ noemt?
Wereld Wereld Hoe Musks efficiëntieministerie – en het bijhorende fake news – overwaait naar Europa De besparingen van het ‘Department of Government Efficiency’ van Elon Musk blijken vooral een ideologische strooptocht tegen enkele klassieke vijanden. In Europa hopen sommigen die dunnetjes over te doen.
Een broodpaard, een dopjesmand en premier Bart De Wever met Belgische driekleur: AI-slop overspoelt Facebook
Wereld Wereld ‘Chinese virussen’ en ‘condooms voor Hamas’: de WHO als boeman van Trump De Amerikaanse president Donald Trump gebiedt dat de Verenigde Staten de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verlaten. Wat schuilt daarachter?
Technologie Technologie Van abortuspillen tot zichtbare anussen: moderatie op sociale media leidt tot frustratie Bij de eedaflegging van Donald Trump zaten de topmannen van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven op de eerste rij. Vrees voor Big Tech-invloed leidt tot een opflakkering van misverstanden over moderatie op sociale media.
Geneeskunde Geneeskunde Ivermectine: het antiparasitaire middel dat Mel Gibson en malafide dokters aanprijzen als gecensureerd wondermedicijn Hollywoodster Mel Gibson beweerde tijdens een populaire podcast dat drie van zijn vrienden met uitgezaaide kanker genazen door een behandeling met antiparasitaire middelen. Kankerspecialisten waarschuwen voor valse hoop.
Europa Europa Op het versplinterde internet van 2025 kiest iedereen zijn eigen waarheid De aanslag op de kerstmarkt in het Duitse Maagdenburg werd gepleegd door een islamcriticus van Saudische afkomst, met sympathie voor uiterst rechts. Wie dat niet gelooft, vindt een warme thuis in bepaalde hoekjes van het internet. Op 20 december reed Taleb al-Abdulmohsen tegen hoge snelheid over de kerstmarkt van het Duitse Maagdenburg, met 6 doden …
Technologie Technologie Waarom Mark Zuckerberg onafhankelijke factcheckers onder de bus gooit Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigt nieuwe moderatieregels aan. Onafhankelijke factcheckers worden daarbij door topman Zuckerberg onterecht met de vinger gewezen.
Technologie Technologie ‘Titanic 2’: is AI een bedreiging voor Hollywood? AI-beelden worden al volop gebruikt om mensen in de val te lokken met ergerlijke clickbait over ‘nieuwe films’ die helemaal niet bestaan.
Wereld Wereld Waarom verhalen over kiesfraude in de Verenigde Staten nooit meer zullen weggaan Donald Trump won de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze keer kwam er geen Stop The Steal-circus, maar toch circuleren er nog steeds ongefundeerde geruchten over kiesfraude – zowel aan linker- als aan rechterzijde.
Wereld Wereld Déjà vu: welke invloed hebben celebrity’s op de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Ondanks de steun van grote sterren als Taylor Swift en Beyoncé, heeft Kamala Harris de Amerikaanse verkiezingen verloren. Helpt steun van celebrity’s? Of branden zij hun vingers aan publieke politieke voorkeuren?
Wereld Wereld Na ban uit Israël: hoe nepnieuws gebruikt wordt om het UNRWA te ondermijnen Beschuldigingen aan het adres van de VN-organisatie UNRWA, die humanitaire hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen, is niet altijd gebaseerd op feiten. Ook Europese media en politici bezondigen zich daaraan.
Maatschappij Maatschappij Beruchte neonazidocumentaire 'Europa: The Last Battle' blijft nieuwe fans bereiken Vlaamse complotdenkers uit de coronaperiode raken in de ban van Europa: The Last Battle, een zeven jaar oude antisemitische neonazidocumentaire.
Technologie Technologie Platformverloedering: wordt Google binnenkort onbruikbaar? Techjournalisten zijn het erover eens dat iets zoeken op Google niet meer zo goed gaat als vroeger. Er is een naam voor dat fenomeen: platformverloedering.
Wereld Wereld Belangrijk motief voor verspreiding van fake news? Een lucratief verdienmodel Desinformatie lijkt een ideologisch gedreven fenomeen, maar in werkelijkheid is het voor veel verspreiders ook een businessmodel.
Klimaat Klimaat Hunga Tonga: de favoriete vulkaan van klimaatontkenners Na de recente overstromingen in Centraal- en Oost-Europa barsten opnieuw discussies los over de rol van klimaatverandering bij extreem weer. Ontkenners van de menselijke invloed op klimaatverandering wijzen daarbij graag naar een onderzeese vulkaanuitbarsting uit 2022.
Wereld Wereld ‘Immigranten eten huisdieren’: hoe een online gerucht het tot in het presidentiële debat schopte Dat Donald Trump tijdens het televisiedebat met Kamala Harris beweerde dat immigranten ‘de huisdieren van Amerikanen opeten’, is geen toeval of verspreking.
Europa Europa Na brand in Saint-Omer: hoe kerkbranden tot xenofobe oprispingen leiden De recente brand in een 19e-eeuwse kerk in het Noord-Franse Saint-Omer is aangestoken door een geboren en getogen Fransman. Maar op sociale media werd opvallend – en onterecht – in de richting van migratie gekeken.
Technologie Technologie Van Telegram tot Facebook: regulering van sociale media gaat over meer dan ‘censuur’ Drie topmannen van socialemediabedrijven botsten vorige week met de overheid in Frankrijk, Brazilië en de Verenigde Staten. Daarbij gaat het om meer dan de vraag van ‘censuur’ versus ‘vrijheid van meningsuiting’.
Wereld Wereld Waarom die Taylor Swift-deepfake van Trump het ergste niet is Worden de Amerikaanse presidentsverkiezingen de eerste waarin AI écht een belangrijke rol speelt? Voorlopig valt het mee.
Technologie Technologie Na het oorlogje met de EU: ‘Fake news’ gaat breder dan het X van Elon Musk Elon Musk en Europees Commissaris Thierry Breton vechten een profileringsoorlogje uit over vrijheid van meningsuiting en fake news op X, het vroegere Twitter. Maar het probleem met desinformatie beperkt zich niet tot één platform.
Sport Sport Politiek en ‘transpaniek’ wakkeren rel rond olympische boksers als Imane Khelif aan De controverse over Imane Khelif, een vrouwelijke bokser uit Algerije op de Olympische Spelen, werd vooral aangewakkerd door ongefundeerde ‘transpaniek’.
Wereld Wereld Hoe Julian Assange een brandpunt werd voor fake news en complottheorieën Internetactivist, klokkenluider en journalist Julian Assange is na jaren weer op vrije voeten. Maar dat betekent niet het einde van het nepnieuws en de samenzweringstheorieën die over hem en WikiLeaks circuleerden.
Technologie Technologie Trollenfabriek ChatGPT: gaan we naar een internet waar een eindeloze hoeveelheid spambots tegen elkaar zullen praten? Tools op basis van artificiële intelligentie maken problemen met bots, trollen en propaganda op sociale media nog een stuk erger. Ondertussen maken de platformen zelf het moeilijker om te onderzoeken of er manipulatie in het spel is.
Geneeskunde Geneeskunde ‘Antivax’-studie van Nederlandse kinderkankeronderzoekers zorgt voor ophef Een artikel van Nederlandse kinderoncologen werd door antivaxers op gejuich onthaald. Maar toen bleek er van alles aan te schorten.
Politiek Politiek Van fake advertenties tot schimmige stemtests: het gevaar van de politieke sluikcampagne Politieke communicatie- en verkiezingscampagnes verhullen steeds vaker wie erachter schuilt of wie ze betaalt. Dat opent de deur voor inmenging in democratische processen.
Technologie Technologie Nee, AI heeft het graf van Plato niet ontdekt Recente berichten dat met artificiële intelligentie de locatie van het graf van de Griekse filosoof Plato was ontdekt, blijken minder spectaculair dan eerst gedacht.
Gezondheid Gezondheid Nee, het AstraZeneca-vaccin is niet ‘verboden wegens onveilig’ in de EU Recent kondigde het farmaceutische bedrijf AstraZeneca aan dat het zijn coronavaccin niet langer op de markt wil houden. Dat leidde tot heel wat misleidende berichten op sociale media, bij verschillende politici, maar ook in de pers.
Technologie Technologie Hoe artificiële intelligentie ook de geschiedenis kan vervalsen Over de impact van artificiële intelligentie op de toekomst zijn al heel wat pagina’s volgepend. Maar kan AI ook onze kennis van het verleden beïnvloeden?
België België Fopdiploma’s: ‘gecancelde’ coronasceptici reiken nu waardeloze diploma’s uit Enkele prominente coronasceptici die tijdens de pandemie door de academische wereld werden uitgespuwd, doceren nu aan niet-geaccrediteerde instituten die fopdiploma’s uitreiken.
Maatschappij Maatschappij Wanneer marmeren beelden op sociale media dubieuze praat verkopen Een kliekje historisch-culturele profielen op sociale media – meestal met marmeren standbeelden als profielfoto – dragen niet zelden een aartsconservatieve ideologie uit.
Politiek Politiek Hoe AI in de Vlaamse politiek vooral gebruikt wordt voor ouderwetse propaganda In het verkiezingsjaar 2024 is er veel aandacht voor de manier waarop politieke campagnes gebruik (zullen) maken van nieuwe toepassingen op basis van artificiële intelligentie. In ons land blijkt dat nog het vaakst voor ouderwetse propaganda.
Geneeskunde Geneeskunde Pseudowetenschap floreert in inloophuizen voor kankerpatiënten Lokale overheden en organisaties als Kom op tegen Kanker steunen over heel Vlaanderen inloophuizen voor (ex-)kankerpatiënten. Daar blijken geregeld pseudowetenschappelijke therapieën binnen te sluipen.
Technologie Technologie Crypto, porno en piramidespelen: AI-beelden op Facebook werken oplichting in de hand Afbeeldingen die gemaakt worden met behulp van artificiële intelligentie overspoelen sinds enkele maanden Facebook. Wat schuilt daarachter?
Technologie Technologie Beestjes in je eten? Hoe fake microscoopvideo's op TikTok misleiden Op TikTok verzamelen filmpjes waarin voedsel onder een microscoop wordt gelegd miljoenen volgers en likes. De video’s dragen bij tot paranoia over ‘gif’ in onze voeding.
Technologie Technologie ‘Kate-gate’: wat een fotoshoppende prinses betekent voor onze omgang met nepnieuws Een fiasco met een bewerkte foto wakkerde allerlei complottheorieën aan over de toestand van de Britse prinses Kate Middleton. Maar wakkerde het ook onze kritische geest aan?
Technologie Technologie Gezichtsherkenning: kan de politie binnenkort iedereen (en ook u) opsporen? De recente arrestatie van Daniela Klette, een Rote Armee Fraktion-terroriste die al decennia werd gezocht, is mogelijk te danken aan commercieel beschikbare gezichtsherkenningssoftware. Het voorval heropent het debat over gebruik daarvan door ordediensten.
Wereld Wereld Wat gebeurde er met het Belgische Enabel-gebouw in Gaza? Begin februari kwam het bericht dat in Gaza-stad de kantoren van Enabel, het Belgische ontwikkelingsagentschap, volledig vernield waren door het Israëlische leger. Wat weten we nu zeker?
België België Niveau 4: een ‘illegaal met leefloon’ op televisie? Toch niet, zo blijkt Een fragment uit de Play4-reeks Niveau 4: Terreur zorgt voor ophef op sociale media. Volgens verschillende politici van het Vlaams Belang en de N-VA was er een ‘illegaal’ in te zien die al jaren een leefloon van het OCMW zou krijgen. Maar dat klopt niet.
Europa Europa Vaccindoden onder Oekraïense kinderen zijn Russisch fake news Via een wereldwijd netwerk van Russische fake news-websites circuleerde een nepverhaal over ‘dodelijke vaccinproeven’ in Oekraïne. Alweer het werk van pro-Russische desinformatiepogingen.
Klimaat Klimaat Hoe verwijderde rivierdammen de schuld krijgen voor het extreme weer Klimaatverandering zorgt voor extreem weer? Niet volgens enkele sceptici. Zij zien een initiatief voor het verwijderen van rivierdammen als de oorzaak van de overstromingen en droogte in Europa. Kan dat kloppen?
België België Waarom Belgische boeren protesteren tegen ‘niet-conforme’ Oekraïense eieren Een viraal filmpje van jonge Belgische boeren die een vrachtwagen met Oekraïense eieren tegenhouden, roept vragen op. Mogen eieren met het label ‘niet EU-conform’ tóch hier verkocht worden?
Technologie Technologie Moet u een watermerk op uw vakantiefoto’s zetten? Door de opkomst van beelden die gemaakt of bewerkt worden met behulp van artificiële intelligentie vervaagt de grens tussen wat echt en nep is. Er wordt hard gewerkt aan snufjes om dat tóch te achterhalen.
Wereld Wereld Oorlog in Gaza: waarom sociale media ineens vol watermeloenen staan Gewapende conflicten gaan de voorbije jaren steevast gepaard met een parallelle strijd op sociale media. De rol van memes is daarin niet te onderschatten. Dat bewijst de oorlog in Gaza opnieuw.