ABVV: topman Robert Vertenueil vervangen door Thierry Bodson

Thierry Bodson © Belga

Robert Vertenueil is niet langer nationaal voorzitter van ABVV. Dat is na een bijeenkomst van het federaal bureau van de socialistische vakbond bekendgemaakt. Thierry Bodson, algemeen secretaris van het Waals ABVV, neemt minstens tot september de leiding over, samen met nummer twee Miranda Ulens.

Vertenueil verloor maandag een vertrouwensstemming bij zijn Waalse achterban. Die stemming moest hij ondergaan nadat hij vorige week een onderhoud en een dubbelinterview had gehad met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die meeting vond plaats op de hoofdzetel van de vakbond en na afloop pleitten beiden voor een nieuw sociaal pact. Het gesprek met de liberale voorman viel slecht bij het Waals ABVV.

Zonder vertrouwen van de achterban was langer aanblijven als voorzitter niet mogelijk, en dus zocht de ABVV-top dinsdag een oplossing. Vertenueil levert zijn verkozen mandaat in en aan Bodson werd gevraagd om tijdelijk het bestuur in handen te nemen, samen met Miranda Ulens. Zij is als algemeen secretaris de nummer twee bij ABVV.

Het gaat om een tijdelijke oplossing tot een voorzittersverkiezing in midden september.

Maar bij die verkiezing zal Bodson kandidaat zijn, benadrukte hij. Eventuele tegenkandidaten krijgen maar een week de tijd om zich te melden. De voorzitter zal na die verkiezingen een mandaat hebben tot het volgende congres van de socialistische vakbond, in 2022.

‘Ik ben een regionalist, maar…’

Voor Bodson was een lang machtsvacuüm op dit moment geen optie, zei hij. ‘De gezondheidscrisis en de economische crisis duren voort. Nog deze ochtend hebben we veel informatie ontvangen over sluitingen en faillissementen. Dat zijn nu de grote uitdagingen voor ons.’

Bodson noemde het ontslag een gevolg van het verlies van vertrouwen. Dat houdt ‘geen verband met een toenemende invloed van extreemlinks, en meer in het bijzonder de PVDA, binnen het ABVV’. Zijn eigen aanstelling bekijkt hij naar eigen zeggen met gemengde gevoelens.

Bodson staat bekend als een overtuigd regionalist. ‘Ik ben natuurlijk regionalist, maar u heeft mij nooit horen zeggen dat ik zaken als de sociale zekerheid wil regionaliseren’, benadrukte hij. ‘Regionalisme betekent voor mij dat je ervoor zorgt dat het economische beleid in lijn is met de specifieke noden van de ene regio tegenover een andere. Regionalisme is geen anti-federalisme.’

Ook Ulens ziet geen probleem in het regionalistische profiel van Bodson. “Het feit dat Thierry de opdracht heeft aanvaard, betekent toch dat hij ook gelooft in een federale vakbond en een federale wetgeving en sociale zekerheid”, zei ze

De timing van de wissel is opmerkelijk. In november zijn er sociale verkiezingen en er is de zware economische impact van de coronacrisis.

Lees de analyse van Alain Mouton over de personeelswissel bij het ABVV: Waarom ABVV-voorzitter Robert Vertenueil opzijgeschoven wordt

‘Geen politieke contacten zonder dekking achterban bij ABVV’

Een ontmoeting met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft geleid tot het aftreden van ABVV-voorzitter Robert Vertenueil. “Er was een probleem van vertrouwen”, zegt Miranda Ulens, de nummer twee van de socialistische vakbond. Zou zij zelf gaan eten met Bart De Wever? “Ik denk dat ik daar toch een keer over zou nadenken”, zegt Ulens. “Maar als de N-VA verandert van politiek standpunt, dan kan spreken altijd natuurlijk.” Maar dan moet de achterban het wel weten.

Twee jaar na de start van zijn mandaat is Robert Vertenueil, de opvolger van Rudy De Leeuw, al van de troon gestoten. Een ontmoeting en een interview met de liberale voorzitter veroorzaakten een vertrouwensbreuk met de Waalse achterban.

Maar volgens Ulens, die nu samen met de Thierry Bodson tijdelijk de leiding zal nemen, was er al langer een probleem. “Wij hebben een job waarbij we rekenen op het vertrouwen van de achterban. Als dat er niet meer is, is het moeilijk om nog te onderhandelen of te spreken namens je vakbond”, legt ze uit. “Er was al een tijdje een probleem met de standpunten die Robert Vertenueil innam, waarbij hij eerder zijn eigen ideeën naar voren bracht. Dat is nu gebleken in het interview met Georges-Louis Bouchez, waar hij sprak over een sociaal pact.”

De nieuwe voorzitter Thierry Bodson stelde dat het gesprek met de liberale partijleider op zich niet de grond van het probleem was. “Als men echter naar een eerste gesprek gaat met een politiek verantwoordelijke, dan doet men dat niet met twee of drie journalisten erbij, en dan verzekert men dat men niet buiten zijn mandaat gaat.”

Vertenueil had volgens Bodson geen mandaat om te onderhandelen over een sociaal en economisch pact. Volgens Ulens waren de interne debatten daarover nog niet rond. “Hij heeft een beetje voor zijn beurt gesproken. Maar het was een proces dat al langer bezig was. We dachten dat het beter was om nu unisono de leiding te nemen over het federale ABVV.”

Als Ulens zou gaan eten met bijvoorbeeld Bart De Wever, voorzitter van de rechtse N-VA, zou haar job dan ook in gevaar komen? De vraag brengt haar aan het lachen. “Ik denk dat ik daar toch een keer over zou nadenken. Want wij kunnen niet achter het beleid staan dat de N-VA tot nu toe heeft gevoerd. We hebben een onderfinanciering gezien in de sociale zekerheid, een aanval op de publieke sector, en we zien dat men vraagt om meer en meer flexibel te werken. Dat is niet hoe wij de maatschappij zien voor de mensen die hier wonen en werken. Als de N-VA verandert van politiek standpunt, dan kan je altijd spreken natuurlijk. Maar wij willen een links beleid.”

“We leven in een democratie. Je kan altijd met iemand praten”, zegt Ulens over contacten met rechtse partijen. “Maar je moet er wel voor zorgen dat je achterban akkoord is dat je met een bepaalde partij overlegt of onderhandelt. Dat is belangrijk. Men moet het vertrouwen hebben in diegene die het woord naar voren brengt. (..) Het is belangrijk dat diegene voor wie je het werk doet, weet waar je mee bezig bent en dat ze het niet moeten ontdekken in de krant.”

Ulens heeft niet de indruk dat de extreemlinkse partij PVDA aan invloed wint binnen de socialistische vakbond. “Natuurlijk zijn er militanten die die visie hebben, dat is normaal. Er zijn er ook die de politieke visie meedragen van sp.a of Groen. Belangrijk is dat we links-progressieve mensen hebben die in eerste instantie de verdediging van hun collega’s ter harte nemen en de verdeling van de welvaart en fiscale en sociale rechtvaardigheid nastreven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content