4 maart: nationale actiedag ABVV en ACLVB

© Reuters

De socialistische en liberale vakbonden houden een nationale actiedag uit onvrede met het bemiddelingsvoorstel over het interprofessioneel akkoord. “Die kan de vorm aannemen van een 24 urenstaking”, klinkt het.

De socialistische en liberale vakbonden ABVV en ACLVB houden een nationale actiedag uit onvrede met het bemiddelingsvoorstel over het interprofessioneel akkoord (IPA).

“Die kan de vorm aannemen van een 24 urenstaking, volgens de modaliteiten die in de sectoren en ondernemingen bepaald worden”, laat de ABVV weten.

Te weinig vooruitgang

Op de vergadering van het federaal comité van de ABVV werd dinsdag bevestigd dat de vakbond niet kan instemmen met het bemiddelingsvoorstel. De vakbond erkent dat er in het bemiddelingsvoorstel vooruitgang werd geboekt, maar het voorstel blijft nog onvoldoende.

Enkele van de struikelblokken volgens de ABVV zijn: de onmogelijkheid om af te wijken van de voorziene 0,3 procent loonsverhoging, de te kleine inspanning voor de minimumlonen en het gebrek aan harmonisatie van arbeiders- en bediendestatuten.

Ook het feit dat de werkgevers de mogelijkheid hebben om een grotere flexibiliteit door te voeren, door het structureel worden van de crisismaatregelen, stuit op protest.

Het ABVV waarschuwt tot slot dat het zich categoriek zal blijven verzetten tegen alle pogingen om het Belgische indexeringssysteem onderuit te halen.

Meer kritiek

Ook de liberale vakbond en christelijke bediendebond lieten weten dat ze vasthouden aan hun protestacties, omdat het bemiddelingsvoorstel van de regering onvoldoende is. Zo pleit de ACLVB voor een indicatieve marge, in plaats van een maximale marge, zodat er per sector nog kan afgeweken worden.

Welke acties er precies zullen plaatsvinden is nog niet duidelijk. Het is best mogelijk dat sommige bedrijven, of zelfs hele sectoren zullen getroffen worden door stakingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content