20.000 euro voor gouden tip over Naya

Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans hoopt dat alsnog duidelijk zal worden hoe de wolvin Naya aan haar einde is gekomen.

Dan krijg je als journalist eens een gouden ingeving, maar word je in snelheid genomen door de mensen die je contacteerde. Zondagavond stuurde ik twee mails, eentje naar Vogelbescherming Vlaanderen en een andere naar de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV, zeg maar de jagerslobby). In de mails formuleerde ik de vraag of beide verenigingen zouden willen bijdragen tot het financieren van 10.000 euro als beloning voor iemand die, al dan niet anoniem, informatie zou aanbrengen over het lot van de onfortuinlijke wolvin Naya. U weet het ondertussen wel: ze was de eerste wolf sinds mensenheugenis die zich in Vlaanderen vestigde, maar ze heeft haar eerste moederschap niet overleefd.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) bevestigde maandag wat velen al lang aan hun water voelden: Naya is niet meer. De laatste waarneming van de wolvin gebeurde op 10 mei (op één van de meer dan vijftig wildcamera’s in haar leefgebied). In mei werden er nog voedseltochten van haar man August geregistreerd – in de wolvenwereld voeden de mannen de vrouwen die met hun jongen in het nest blijven. Maar in juni was dat gedaan. August gedroeg zich alsof hij opnieuw alleen was in het leven. Dat was ook zo. Er is geen spoor van Naya meer gezien.

Het ANB zegt letterlijk: ‘Het valt aan te nemen dat, als de wolvin werd omgebracht, de plegers van dat milieumisdrijf het nestelgebied zijn binnengedrongen om daar gericht en opzettelijk de wolvin met haar welpen op het nest te gaan zoeken en ze daar te doden’. Als Naya gedood werd, hadden haar welpen sowieso geen kans meer: ze zouden de hongerdood gestorven zijn.

Er is al 20.000 euro beschikbaar voor wie gouden tip kan geven over wat met wolvin Naya is gebeurd.

Tijdens een intensieve zoektocht in de zomermaanden betrapten natuurinspecteurs wel drie stropende jagers – alle drie lid van de wildbeheereenheid De Zandhaas (dat is een jagerscollectief) uit de regio. Die blijft desondanks haar onschuld uitschreeuwen. Eén van de drie had een strop met stukken vlees als lokaas aan een illegale voederplek voor everzwijnen gehangen; de twee anderen werden met schietklare geweren betrapt in een terreinwagen op een plek midden in het wolvengebied waar niet mag worden gejaagd. Ogenschijnlijk banale jagers-stropers dus, maar wel in wolvengebied.

Het illustreert hoe efficiënt doorgedreven controles kunnen zijn. Eventjes doorduwen en ineens blijkt er stroperij te bestaan. Helaas heeft het ANB slechts 28 natuurinspecteurs om gans Vlaanderen te bestrijken. Dat is veel te weinig. Zo blijven veel natuurmisdrijven onbestraft.

De inspecteurs maken zich wel sterk dat ze alsnog zullen achterhalen wat er met Naya is gebeurd. Ze leven ‘in de overtuiging dat de verantwoordelijken voor dit milieumisdrijf zullen gevat worden’. Aangezien alle beetjes kunnen helpen meenden wij dat het nuttig was om een premie uit te loven. We nodigden de Vogelbescherming en HVV uit om samen (een deel van) het vooropgestelde bedrag van 10.000 euro te sponsoren. Het was sowieso interessant om te zien hoe de HVV op de vraag zou reageren, nu ze met de grootste PR-uitdaging uit haar recente bestaan wordt geconfronteerd.

Helaas, het mocht niet zijn. Op dinsdagochtend maakte de dierenrechtenvereniging Animal Rights bekend dat ze 5000 euro uitloofde voor een tip die tot bekendmaking en veroordeling van de daders zou leiden. Ook het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek stelde 5.000 euro ter beschikking. Vogelbescherming Vlaanderen koppelde haar wagonnetje los van ons treintje en bracht meteen een persbericht uit met de boodschap dat ze 10.000 euro veil heeft voor de persoon die informatie aanlevert die tot een veroordeling kan leiden. Dat betekent dus dat er nu al 20.000 euro beschikbaar is voor de ultieme tipgever. Een riant bedrag, dat hopelijk resultaat zal opleveren.

Ik vond het wel jammer dat ik nu niet te weten zou komen wat de HVV zou hebben gedaan. Ik telefoneerde naar woordvoerder Maarten Goethals, die bevestigde dat de kans reëel was dat de vereniging mee in de financiering van ons verhaal zou zijn gestapt. Nu is dat natuurlijk niet meer opportuun. Goethals benadrukt dat nog altijd niet bewezen is dat jagers schuld hebben aan Naya’s dood, maar de HVV beseft wel dat ze met een gigantisch imagoprobleem zit. Goethals zegt ook dat de HVV, mocht ze informatie binnenkrijgen die aantoont dat jagers de daders zijn, ze die zelf naar buiten zal brengen.

Ondertussen is het duidelijk dat er dit jaar nog minstens één andere wolf in Limburg is gepasseerd. Dat bevestigt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in een ‘wolvenspecial’ in zijn recentste ‘Roofdiernieuws’. Er zijn hardnekkige berichten dat er nog een nieuwe wolf is opgedoken. In ieder geval is het zonneklaar dat er wolven naar Vlaanderen zullen blijven komen. Als hij blijft waar hij nu is, zal August niet lang alleen zijn.

De wolvenhaters voeren dus een nutteloos achterhoedegevecht.

‘Naya’s dood betekent hoegenaamd niet het einde van het wolvenverhaal in Vlaanderen’, luidt het in de wolvenspecial. ‘Dit is slechts het begin. De eerste poging tot voortplanting is mislukt, maar er zullen ongetwijfeld nog vele pogingen volgen.’ De wolf deed het dit jaar overigens uitstekend in Duitsland en Frankrijk. In Nederland werd succesvolle voortplanting vastgesteld. Het dier is definitief terug van heel lang weg geweest.

De wolvenhaters voeren dus een nutteloos achterhoedegevecht. Het is wel ergerlijk dat dit soort sujetten in Vlaanderen ongestraft op beschermde dieren als wolven (en slechtvalken en andere roofvogels) kan blijven schieten. Het is te hopen dat ze snel de hete adem van een extra gemotiveerd publiek in hun nek zullen voelen – 20.000 euro is een bom geld. Het zou een mooi signaal zijn mochten Naya’s beulen aan de galg gepraat worden door schuldbewuste mensen uit hun eigen omgeving, of door mensen die terecht menen dat zoiets niet meer kan. Er is plaats voor wolven in Vlaanderen. Het zijn de wolvenschieters die gedoemd zijn te verdwijnen. Ze worden uitgespuwd door de goegemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content