Waarom nepvossen gebruiken om landbouwschade te voorkomen als er échte zijn?

Nepvossen schrikken duiven en hazen hooguit tijdelijk af. © Gemeente Staden

Een Nederlands bedrijf biedt namaakvossen aan om landbouwgewassen te beschermen tegen bijvoorbeeld duiven en hazen. Maar daarvoor bestaat een veel beter alternatief: échte vossen.

Vorige week kwam een initiatief in het nieuws van de West-Vlaamse gemeente Staden. Die heeft bij een Nederlands bedrijf 10 nepvossen gekocht van het merk Angry Fox (kostprijs: 59 euro per stuk). Landbouwers kunnen de nepdieren lenen en op hun veld plaatsen, om hun gewassen te beschermen tegen vraat door dieren. Een landbouwer kwam aan het woord: zijn selder werd door hazen aangevreten en zijn bloemkool door houtduiven. Nadat hij nepvossen had geplaatst, zei hij, bleven de schadeveroorzakers weg.

Zou het echt zo simpel zijn? Nee. De nepvossen zijn namaakbeesten van kunststof op een staak, met een staart die beweegt in de wind. Volgens de producent is vooral die staart afschrikwekkend. Helaas raken hazen en duiven snel gewend aan nepvossen en andere vogelverschrikkers. Dan moet er naar alternatieven worden gezocht. De schadeveroorzakers afschieten is een van de mogelijkheden.

Boeren en jagers proberen elkaar te vinden in de strijd tegen zogenaamde overlast. Maar in dit geval lijkt het erop dat de jagers de boeren kunnen tegenwerken. Want er is een veel efficiënter alternatief voor nepvossen: échte vossen. Bij hen beweegt meer dan alleen de staart. De meeste landbouwgewasvreters zijn doodsbang voor vossen, die trouwens almaar vaker overdag actief zijn.

Jagers schieten in Vlaanderen elk jaar zo’n 13.000 vossen af. Dat is het equivalent van de volledige volwassen populatie.

In Vlaanderen schieten jagers elk jaar zo’n 13.000 vossen af. Volgens zoogdierexpert Diemer Vercayie van Natuurpunt is dat het equivalent van de volledige populatie van volwassen vossen in onze regio. Het veroorzaakt onrust en verplaatsingen in de vossenwereld, maar heeft geen effect op de grootte van de populatie: als er veel vossen geschoten worden, hebben de overblijvende dieren minder concurrentie en krijgen ze meer jongen groot.

Misschien moeten jagers de vossen gewoon laten zitten, zoals in Luxemburg, waar vossenjacht zinloos is gebleken. Zo vermijden ze dat ze een tijdelijk vossenvacuüm creëren op velden. Jagers schoten in 2016 ook bijna 40.000 hazen en 350.000 houtduiven af in Vlaanderen. Dat heeft geen zin als schadebestrijdende maatregel, want elk jaar opnieuw wordt er schade aan landbouwgewassen gemeld. Jacht is een vorm van vermaak voor de jagers zelf, meer niet.

In het Antwerpse Zwijndrecht werden vorig jaar drie exemplaren van een ander type nepvos (van hard karton, kostprijs: 90 euro per stuk) op de begraafplaats geplaatst om duiven af te schrikken die zerken bevuilen. De nepbeestjes staan er nog altijd, hoewel ze ‘geen spectaculair resultaat’ opleveren, aldus de bevoegde schepen Bruno Byl (CD&V). Maar ‘baat het niet, het schaadt ook niet’.

Ondernemende boeren in Nederland werken aan een ‘levensechte’ versie van de nepvos: een op rails bewegende vos met zonnecellen voor elektrische aandrijving. Alles liever dan echte vossen, lijkt het wel. Voor wie het groot ziet: voor 79 euro kunt u ook een nepwolf kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content