MAANDAG 2 APRIL.

Verenigd Koninkrijk. Premier Tony Blair maakt bekend dat hij de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen wegens de mond- en klauwzeerepidemie wil uitstellen tot 7 juni.

Afghanistan. De Taliban verkopen de brokstukken van de twee reuzengrote boeddhabeelden die ze een maand geleden in de provincie Bamyan hebben opgeblazen.

DINSDAG 3 APRIL.

Korea. Het tegenbezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il aan de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung is uitgesteld tot de tweede helft van het jaar.

Verenigde Staten. De laatste resten napalm (125.000 hectoliter) uit de tijd van de oorlog in Vietnam zijn in San Diego vernietigd. De operatie kost 2,2 miljard frank (54,5 miljoen euro).

Verenigde Naties. Mary Robinson vraagt haar vertrek als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN met een jaar uit te stellen.

WOENSDAG 4 APRIL.

Moldavië. Het parlement kiest Vladimir Voronin tot president van het land. Hij is de eerste communistische partijvoorzitter op die post in een voormalige sovjetrepubliek.

Israël-Palestina. In de marge van een topbijeenkomst over het Midden-Oosten in Athene proberen Israëli’s en Palestijnen toenadering te zoeken.

DONDERDAG 5 APRIL.

Nederland. Een staking legt het treinverkeer zo goed als plat. Machinisten en conducteurs verzetten zich tegen de invoering van een nieuwe dienstregeling.

Israël. Israëlische soldaten beschieten in de Gazastrook, dicht bij de grensovergang Erez, de Palestijnse delegatie die op terugweg is van een (mislukt) veiligheidsoverleg met Israël.

VRIJDAG 6 APRIL.

Bulgarije. De verbannen koning Simeon II (63) neemt met zijn Nationale Beweging Simeon II deel aan de parlementsverkiezingen op 17 juni.

Macedonië. Minister van Binnenlandse Zaken Srdjan Kerim zegt dat de etnisch-Albanese minderheid (20-30 procent van de bevolking) verder zal worden geïntegreerd in het lokale bestuur, de politie en de media.

Japan. Premier Yoshiro Mori treedt dan toch af. Zijn Liberaal Democratische Partij (LDP) had al wel besloten op 24 april verkiezingen te houden om Mori aan het hoofd van de partij te vervangen.

Argentinië. Maria del Carmen Cerruti de Zorreguieta, de moeder van Maxima, de verloofde van de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander, heeft vermoedelijk in 1987 een sympathiebetuiging ondertekend voor het bewind van de ex-dictator Jorge Videla.

ZATERDAG 7 APRIL.

Congo. De belangrijkste rebellenbeweging FLC (Front pour la Libération du Congo) van Jean-Pierre Bemba trekt haar troepen 15 kilometer achter de frontlijn terug. ( Zie ook pag.100)

Afghanistan. Oppositieleider Ahmed Shah Massoud komt in Europa steun vragen voor zijn strijd tegen het Taliban-bewind.

Verenigde Staten. De Senaat keurt de door president George Bush voorgestelde belastingverlaging maar gedeeltelijk goed. Ze zal omgerekend 57 miljard frank (1,4 miljard euro) bedragen in plaats van 72 miljard frank (1,8 miljard euro).

ZONDAG 8 APRIL.

Nederland. Op de luchthaven van Schiphol breekt brand uit. Het vuur is ontstaan in een hamburgerrestaurant. Er zijn geen gewonden. Inkomende vliegtuigen hebben last van de brand, die vrij vlug onder controle is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content