Zondag 14 november.

Oekraïne. De hervormingsgezinde Leonid Koetsjma (61) wordt tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 56,3 procent van de stemmen voor vijf jaar herkozen. Zijn tegenkandidaat Petro Simonenko (47), de voorzitter van de communistische partij, behaalt 37,8 procent.

Macedonië. Boris Trajkovski (43), van de regeringspartij, wint de tweede en definitieve ronde van de presidentsverkiezingen. Hij volgt Kiro Gligorov (82) op. Trajkovski is de tweede president van Macedonië, sinds het land zich in 1991 van Joegoslavië afscheidde.

Estland. De Baltische republiek, die in 1991 ontstond na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, wordt de 135ste lidstaat van de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Maandag 15 november.

Israël. Het Israëlische leger stelt de geplande terugtrekking uit vijf procent van de bezette Westelijke Jordaanoever uit. In laatste instantie eisen de Palestijnse onderhandelaars andere gebieden op dan eerst was overeengekomen. De Israëlische regering wijst deze eis af.

Italië. In Foggia zijn de bergingswerken vier dagen na de instorting van een flatgebouw stopgezet. Er zijn 62 doden van onder het puin gehaald. Vijf personen blijven vermist.

Verenigde Staten. De Verenigde Staten zijn nu toch bereid hun schulden aan de Verenigde Naties te betalen. Dat moet gebeuren voor 31 december willen de VS hun stemrecht in de Algemene Vergadering niet verliezen.

Dinsdag 16 november.

Algerije. Islamitische extremisten vermoorden in Ouled Djilali-Benyahia, 200 kilometer ten westen van Algiers, 19 mensen, onder wie 8 vrouwen. Eén zwaar verminkte persoon overleeft de moordpartij, de grootste in Algerije sinds 13 juli, de dag van de uitvaardiging van de wet op de “burgerlijke eendracht”. Die wet verleent in sommige gevallen gehele of gedeeltelijke amnestie aan islamitische terroristen.

Verenigde Staten. De zwarte dominee Jesse Jackson wordt in een school in Decatur (Illinois) opgepakt en later weer vrijgelaten. Hij protesteert tegen het wegsturen voor twee jaar van zes zwarte scholieren.

Italië. De Italiaanse Kamer keurt een ontwerp van schadeloosstelling (1,5 miljard frank) goed voor de nabestaanden van het kabelliftongeval (20 doden) in Cavalese op 3 februari 1998. Het ontwerp moet nu naar de Senaat.

Woensdag 17 november.

Kosovo. De internationale gemeenschap zegt in Brussel op de tweede donorconferentie voor Kosovo 39 miljard frank toe. Het geld zal vooral dienen om het heropbouw- en herstelprogramma te financieren.

Vrijdag 19 november.

Turkije. Volgens de jongste officiële cijfers loopt het aantal doden bij de aardbeving in het noordwesten van het land op tot 676. Bijna 5000 mensen raakten gewond en zo’n 750 gebouwen zijn vernietigd.

Zaterdag 20 november.

Italië. In Rome overlijdt Amintore Fanfani (91). Deze christen-democraat was zes keer premier van zijn land en senator voor het leven. Kort na de Tweede Wereldoorlog werkte hij mee aan een nieuwe grondwet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content