MAANDAG 27 NOVEMBER :

Israël. De Nationale Religieuze Partij, een oppositiepartij met zes zetels in het parlement (Knesset), aanvaardt de autonomie-akkoorden tussen Israël en de PLO.

Algerije. Volgens een krant verklaart een woordvoerder van het Islamitisch Heilsleger, de militaire arm van het Islamitisch Heilsfront (Fis), dat de militie een eenzijdig staakt-het-vuren overweegt. De islamisten lijken bereid tot enige toenadering na de verkiezingsoverwinning van president Liamine Zeroual. Toch vallen er opnieuw doden.

DINSDAG 28 NOVEMBER :

Afghanistan. Amnesty International publiceert een rapport over de menselijke katastrofe in het door burgeroorlog geteisterde land. De organizatie beschuldigt alle landen die wapens leveren van medeverantwoordelijkheid. De schendingen van de mensenrechten en de terreur waaronder de burgerbevolking leeft, zijn verbijsterend.

De regeringstroepen verdrijven de studentenmilitie Taliban uit enkele strategische dorpen in de buurt van Kabul. De druk op de hoofdstad blijft groot.

Nederland. Binnenlandminister Hans Dijkstal (VVD) zorgt voor beroering, zelfs in zijn eigen partij, door te suggereren dat de vrijheid van onderwijs “niet meer van deze tijd is” en uit de grondwet kan worden geschrapt.

WOENSDAG 29 NOVEMBER :

Zuid-Afrika. President Nelson Mandela benoemt aartsbisschop Desmond Tutu tot voorzitter van de waarheidskommissie die de misdaden van het apartheidsregime moet onderzoeken.

Birma. De oppositiepartij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, de Nationale Liga voor Demokratie (NLD), trekt zich terug uit de onderhandelingen over een nieuwe grondwet. Zij eist dat de militaire junta een dialoog aangaat met de oppositie.

China. De Chinese regering kiest de nieuwe Panchen Lama en schuift zo de jongen opzij die aangeduid werd door de in ballingschap levende Dalai Lama. Peking probeert hiermee greep te krijgen op het opstandige Tibet.

DONDERDAG 30 NOVEMBER :

Westelijke Jordaanoever. Het komt tot schermutselingen met de Israëlische politie tijdens een herdenkingsbetoging van de Zwarte Panters, een splintergroep van Fatah. Israël beslist daarop de terugtrekking van zijn troepen met een dag te verdagen.

Spanje. Pablo Picasso’s meesterwerk “Guernica” zit niet langer achter kogelvrij glas. De bescherming was begin de jaren tachtig aangebracht uit vrees voor aanslagen van extreem-rechtse volgelingen van generaal Francisco Franco.

Wereld. Op de werelddag tegen Aids lijden in West-Europa ongeveer 450.000 mensen aan de immuniteitsziekte, maar vooral in de Derde Wereld stijgt het aantal besmettingen. In Afrika is de toestand explosief met 8,6 miljoen seropositieven.

Nederland. De Tweede Kamer stemt in met de bijna volledige afschaffing van de ziektewet uit 1930.

VRIJDAG 1 DECEMBER :

Spanje. Diplomatieke bronnen maken bekend dat de Navo-ambassadeurs de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Javier Solana, benoemen tot nieuwe sekretaris-generaal van de Navo. (zie ook p. 140.)

ZATERDAG 2 DECEMBER :

Taiwan. De nationalistische Kwomintang (KMT) verliest zwaar in de parlementsverkiezingen en behoudt maar krap de absolute meerderheid. Ze is sinds 1949 onafgebroken aan de macht. Grote winnaar is een afscheuring van de KMT, die voor nauwe samenwerking met China ijvert.

Spanje. De EU en de VS leggen een “Nieuwe Transatlantische Agenda” vast om hun betrekkingen in de eenentwintigste eeuw te verdiepen en te verbeteren.

Zuid-Korea. De politie arresteert ex-premier Chun Doo Hwan als het brein achter de militaire staatsgreep van 1979.

Pablo Picasso’s “Guernica” : in vrije schoonheid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content