MAANDAG 18 SEPTEMBER :

De holding Gevaert doet samen met de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (Vum) en Nederlandse financiële partners een bod op de Nederlandse Dagbladunie, uitgever van het NRC Handelsblad.

DINSDAG 19 SEPTEMBER :

Het arbeidshof van Gent beschouwt de ongelijke pensioenberekening voor mannen en vrouwen niet als discriminatie. Daardoor vervaagt op Pensioenen de vrees voor miljoenenclaims van mannelijke gepensioneerden.

WOENSDAG 20 SEPTEMBER :

Voor de zesde keer in nog geen anderhalve maand verlaagt de Nationale Bank het centraal rentetarief, deze keer met vijf basispunten tot 4,10 procent.

CVP-voorzitter Johan Van Hecke vindt burgerwachten niet in strijd met de wet op de privé-milities. Dat standpunt wijkt af van de afwijzende houding die de SP-bewindslui Johan Vande Lanotte en Leo Peeters eerder aannamen.

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel heeft de officiële viering van “50 jaar sociale zekerheid” plaats. Op de tevredenheid over de uitbouw van dit sociale vangnet ent zich kritiek op de huidige konstruktie en onzekerheid over de toekomst van het systeem. (zie ook p. 24.)

VLD-fraktieleider in de senaat Hugo Coveliers (VLD) vraagt een onderzoek naar de verziekte sfeer bij het komitee-I en het komitee-P. Deze toezichtskomitees werden na de aanslagen van de Bende van Nijvel opgericht om de kontrole op de politie- en de inlichtingendiensten te verstevigen.

Binnenlandminister Johan Vande Lanotte (SP) protesteert tegen het voornemen van de Franse president Jacques Chirac om ondanks het Schengenakkoord, de doeanekontroles aan de grenzen te behouden.

DONDERDAG 21 SEPTEMBER :

De Franse veiligheidsdiensten laten de Belgische Greenpeace-aktivist Roger Gregoor vrij. Gregoor was opgepakt, toen hij zich wilde vastketenen aan de Franse nucleaire installaties op het Stille Zuidzee-atol Fangataufa.

VRIJDAG 22 SEPTEMBER :

Onder het motto “spaar ons spoor” verzamelt het front voor de binnenlandse trein 57.000 handtekeningen van treinreizigers die zich kanten tegen de besparingsplannen van de NMBS.

De Belgische frank blijft overeind in het rumoer op de wisselmarkten als gevolg van de plotse val van de dollar. Wel schiet de rente op tien jaar omhoog van 6,93 naar 7,13 procent. Daardoor dreigt de rentelast op de staatsschuld toe te nemen.

Op basis van haar huidige onuitvoerbaarheid stelt justitieminister Stefan De Clerck (CVP) de privacy-wet met zes maanden uit. Bedrijven en openbare besturen die computerbestanden met gegevens van personen bijhouden, krijgen nu tot 31 mei 1996 de tijd om die personen individueel te verwittigen.

Een Parijse rechtbank beslist in kort geding dat de uitgeverij Editions du Seuil en de schrijver Pierre Mertens het boek “Une paix royale” slechts op de markt mogen houden als ze bepaalde door prinses Lilian gewraakte passages schrappen. De uitgeverij gaat in beroep.

Op basis van de samenhang met de vervolging van oud-minister Guy Coëme (PS) verhuist het strafdossier-Uniop van de Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen naar het hof van kassatie. De affaire dateert van eind van de jaren tachtig en gaat over partijfinanciering via nepstudies bij het onderzoeksinstituut Uniop.

ZONDAG 24 SEPTEMBER :

Tijdens een bezoek aan Zaïre verklaren de CVP-politici Johan Van Hecke en Leo Delcroix zich voorstander van een hervatting van de direkte hulp aan Zaïre.

De vijfde uitgave van de Vlaamse openbedrijvendag trekt meer dan een half miljoen bezoekers.

Zo’n vijftienduizend betogers protesteren in Brussel tegen de Franse nucleaire tests in de Stille Zuidzee.

Antinucleaire betoging in Brussel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content