Rik Torfs is rector van de KU Leuven. Maar hoe is hij als vakantiemens? Hij rijdt deze zomer door Europa. Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 11 minuten en 23 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Alles samen neem ik twee weken vakantie. Vroeger lukte het mij met minder, maar tegenwoordig heb ik die twee weken echt nodig. Dat is allicht het aftakelingsproces dat zich doorzet.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Net als elk jaar zal ik Europa rondrijden. Ik weet nog niet precies waarheen, maar ik ga graag naar Zwitserland, Duitsland, Polen en Oostenrijk. Ik kan ook niet langer dan twee dagen op dezelfde plaats blijven. Het idee dat ik een hele week op één plek met een zwembad moet verblijven, maakt me al zenuwachtig.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Uiteraard. Ik kijk minstens ’s ochtends en ’s avonds of er nieuws is waar ik eventueel op moet reageren, over de universiteit of over België. Maar ik ben in het buitenland ook wel blij om eens ander nieuws te horen.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Het is evident dat ik opvolg wat er aan de KUL gebeurt. Maar ik loop daar niet over te piekeren wanneer ik door de natuur wandel.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

In 1984 ben ik met een huurauto door Roemenië getrokken. Ceausescu was er aan de macht, en het land lag erbij als in de jaren dertig. Het was in de ijzeren greep van dat totalitaire regime. Dat zal ik nooit vergeten.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Ik ben enkele keren per ongeluk in een badplaats terechtgekomen waar mannen met bierbuiken en verschrikkelijke shorts langzaam door de straten sloften. Ik word daar misantroop van, en probeer er elke keer zo snel als mogelijk weer weg te raken.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Zeker. Ik vond dat ook heel aangenaam. Het heeft iets magisch om helemaal alleen bij een bergpas te staan.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Een autobiografie van de Hongaarse filosofe Ágnes Heller. Zij is geboren in 1929, en dat boek geeft een beeld van het Hongarije voor en na de oorlog en tijdens het stalinisme. Ik had het eens meegenomen zonder dat ik echt van plan was om het open te slaan, maar ik heb het met veel spanning gelezen.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

Twee maanden geleden heb ik de Nederlandse vertaling van een biografie van de Deense filosoof Søren Kierkegaard gekocht om tijdens de vakantie te lezen. De sfeer in Kopenhagen tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw is daar goed in gevat.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

Ik ben nogal conservatief, en ik hou het meest van de klassiekers zoals de Vaticaanse musea, waar ik misschien al twintig keer ben geweest. Maar er zijn ook musea die vooral architectonisch geweldig zijn. Mart is mijn favoriet. Dat is een fantastisch gebouw in het Italiaanse Rovereto, in de provincie Trento.

Hebt u iets in het buitenland gedaan dat u nooit in België zou doen?

In het Franse Saint-Pierre heb ik een eiland verkend met een mobylette. Dat zou ik hier nooit doen. Ik ben eigenlijk bang voor brommers.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Ik zou daar graag aan terugdenken. De romantiek van een vakantielief en de ontluistering in de winter wanneer de dagen korten, ontroeren mij. Maar helaas heb ik dat gemist. En op mijn leeftijd begint het wat onnozel te worden om daar nog van te dromen.

Overweegt u in de zomer soms om uw leven helemaal om te gooien?

Nee. Daar ben ik veel te gelukkig voor.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan tijdens het jaar?

In de kloosters zeiden ze vroeger dat het leven een eeuwigdurende vakantie is. Tijdens die vakantie ben ik altijd gelukkig geweest.

Tot slot: bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Dat zal ik u laten weten vanuit het bejaardentehuis. Ik speel dat spelletje nooit.

‘Op mijn leeftijd nog dromen van een vakantielief, dát zou pas onnozel zijn.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content