Belgiës eerste tien olympische dagen eindigen zoals ze begonnen waren: in complete euforie.

Exact om 22.29 uur plaatselijke tijd schalde de Brabançonne over het Centre Court, het kloppende hart van het olympische tennistoernooi in Athene. Kersvers olympisch kampioene Justine Henin zong, en de hele Belgische delegatie danste mee. Niet overdreven uitbundig, want ze hadden het zien aankomen: Henin had het goud eigenlijk een dag eerder gewonnen, in de halve finale tegen de Russische Anastasia Myskina en vooral tegen haar eigen – toen nog te vaak falende – zelf.

Het had vrijdagavond een bloedstollende driesetter (7-5, 5-7 en 8-6) van bijna drie uur opgeleverd waarin het dubbeltje onderweg wel tien keer van kant wisselde. Dat Henin, als ze voldoende had kunnen recupereren, de Française Amélie Mauresmo zou afmaken (twee keer 6-3) in haar jacht op het goud, leek toen al een uitgemaakte zaak. Toch zal het Belgisch olympisch legertje in de tribune een zucht van verlichting hebben geslaakt, want de lauwerkrans van Henin markeerde het einde van een gitzwarte Belgische week. De judoka’s hadden het daarin niet gehaald: Cathérine Jacques werd na enkele seconden gevloerd in haar bronzen kamp, Gella Vandecaveye sneuvelde in haar tweede herkansing. De ruiters in eventing grepen niet alleen naast de medailles, het paard van Joris Vanspringel moest bovendien worden afgemaakt na een kwalijke val. Jean-Michel Saive en schermer Cédric Gohy gingen in hun eerste ronde uit het toernooi; Aagje Van Walleghem haalde verdienstelijk de turnfinale, maar eindigde aan de staart van het pak. Philippe Bergmans, Sébastien Godefroid en zijn collega-zeilers vielen halfweg hun competities zwaar terug en gaven zelfs nooit de indruk podiumwaardig te zijn. Roeier Tim Maeyens haalde wel onverhoopt de finale, maar zakte na een snelle start helemaal terug: hij eindigde zesde. En in de atletiek bleken Kim Gevaert (op 100 meter, niet haar favoriete discipline) en Cédric Van Branteghem ook een maatje te klein voor de finale. Maar dankzij Henin kon het BOIC zichzelf toch een feestje gunnen, zaterdag in Athene.

Henin zelf mag zich nu beginnen te concentreren op de US Open die volgende maandag van start gaat. En op de verdediging, tegen Myskina en Mauresmo, van haar eerste plaats in de rangschikking van het internationale vrouwentennis na vier maanden relatieve afwezigheid. Want om die strijd voor te bereiden, was ze eigenlijk naar Athene gekomen, liet Henin zich vrijdag na haar halve finale ontglippen.

F.D.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content