Voor gamesproducenten blijft de kassa rinkelen. Met de komst van Sinterklaas en de kerstman nog wat meer dan tijdens de rest van het jaar. De kleppers voor het eindejaar heten Fifa 2004, Lord Of The Rings, True Crime en Mario Kart.

De console-oorlog lijkt gestreden. De komst van de Xbox van Microsoft en de opgevoerde promotie van Nintendo voor zijn GameCube (GC)hebben niets veranderd aan de dominante positie van Sony’s PlayStation. De PS2-console, goed voor een verkoop van ruim zestig miljoen stuks, neemt zo’n zeventig procent van de totale spelletjesmarkt in. Ondertussen blijven er ook sterke pc- games uitkomen, al gaat hun verkoop wel gestaag achteruit. De degens worden opnieuw gekruist in 2006, wanneer Sony, Nintendo en Microsoft een nieuwe spelletjesmachine uitbrengen. Of hebben uitgebracht: Nintendo hoopt zijn achterstand weg te werken door de opvolger van de GameCube al in de eerste helft van 2005 op de markt te brengen. Eerder dit jaar omschreef Nintendo-topman Satoru Iwata de GameCube nog als ‘een gemiste kans’, omdat de machine pas maanden na de PS2 in de winkels lag.

De nieuwe generatie van spelconsoles zal een krachtigere processor hebben, meer geheugen en meer uitgebreide multimediamogelijkheden. Het onbekende Infinium Labs bouwt intussen aan een machine die, zo beweren ze zelf, de gevestigde waarden het vuur aan de schenen zal leggen. Hun Phantom-console wordt uitgerust met een Pentium 4-processor, een harde schijf van 100 gigabyte en het Windows XP-besturingssysteem. De verschijningsdatum is nog niet bekend, maar op de website van Infinium Labs kun je al wel een exemplaar reserveren.

ACTIE IS OORLOG

Dat we steeds minder aan lichaamsbeweging doen, betekent niet dat we minder van sport houden, maar gewoon dat we meer sportgames spelen. Zoals Fifa 2004 (voor alle consoles én pc), waarin zeventien competities verwerkt zitten, 350 teams en 10.000 spelers. Nieuw is dat je niet alleen de speler in balbezit ‘bestuurt’, maar ook zijn ploegmakkers. De mogelijkheid om spelers vooruit te sturen, te anticiperen op bewegingen en gaten te trekken, voegt een nieuwe dimensie toe aan het genre. Nieuw is ook dat je een team uit een lagere divisie kunt laten opklimmen naar een hogere en nieuwe spelers onder contract kunt nemen om er een topteam van te maken. Niemand die eraan twijfelt dat producent Electronic Arts opnieuw een million seller rijker is. Electronic Arts, het onbetwistbare nummer één in sportgames, heeft overigens nog meer topkwaliteit in huis. Zoals NHL 2004, Madden NFL 2004 en Tiger Woods PGA Tour 2004 (PS2, Xbox, GC, pc). Alleen draaien die games rond sporten die in onze contreien weinig succes hebben, wat te merken is aan de verkoop.

Raceliefhebbers wachten al maanden vol spanning op de nieuwe editie van Gran Turismo, maar die wordt pas verwacht in april of mei van volgend jaar. Tot die tijd moeten ze het stellen met Need For Speed Underground (PS2, Xbox, GC, pc), waarin je een reeks realistisch weergegeven straatcircuits moet bedwingen achter het stuur van een Toyota, Mitsubishi of Subaru. Een special effects-expert uit Hollywood heeft toegekeken op de spektakelwaarde van de straatraces. Hou je meer van ruwe parcours, dan kun je de winter door met Colin McRae Rally 04 (Xbox, PS2), een spel dat rally in zijn puurste vorm biedt. Belangrijke verbeteringen in vergelijking met editie drie: de besturing is opnieuw een stukje realistischer en je hoeft niet meer noodzakelijk in de wagen van McRae te kruipen. Zo ontdek je dat de concurrenten van de Brit even hard kunnen gaan.

Top Gear Rally voor de GameBoy Advance is volgens uitgever Nintendo het meest realistische racespel voor een draagbare console ooit. Zelfs op het kleine scherm van de GameBoy krijg je 3D-beelden en een tiental verschillende decors. Als unieke gimmick biedt Top Gear Rally naast de tien standaardwagens één exclusieve wagen voor elk land waar het spel wordt gekocht. De GameBoy-raceklassieker Mario Kart maakt intussen promotie naar de GameCube. Double Dash, zoals de game heet, bevat een originele multiplayer-optie waarbij je met zijn tweeën één kart bestuurt: de ene neemt plaats achter het stuur, de andere zorgt als bijrijder voor power-ups om nog wat snelheid te winnen. In de spelmodus Bob-omb verzamel je bommen om naar je tegenstanders te gooien. Telkens wanneer je doel treft, verdien je een ster. Vijf sterren leveren je de overwinning op. Wreedaardig, maar toch vooral speels en onschuldig, zoals het Nintendo betaamt.

True Crime (PS2, Xbox, GC), dat racen combineert met bruut geweld, bouwt voort op het succes van Grand Theft Auto. Je rijdt als een gek door de straten van Los Angeles en komt onzacht in aanraking met de plaatselijke onderwereld. Liefst 350 kilometer van het stratenplan van L.A. werd door de programmeurs virtueel nagebouwd. Een huzarenstuk.

KNUTSELEN MET BOWIE

In de gameswereld is actie vaak een eufemisme voor oorlog. Zonder daar enige psychologische of maatschappelijke problemen aan te verbinden, moeten we zeggen: gamers houden van oorlog. En dus mag er veel worden verwacht van Command & Conquer Generals: Zero Hour (pc), het uitbreidingspakket van het immens populaire C&C Generals. In tegenstelling tot de meeste andere games uit het genre, is deze topper niét gebaseerd op waargebeurde veldslagen, wat de ontwikkelaars de gelegenheid heeft geboden om hun verbeelding de vrije loop te laten gaan. Tijdens het laden van een nieuw spelniveau krijg je videofragmenten van fictieve nieuwsuitzendingen in CNN-stijl. De recente gebeurtenissen in Afghanistan en Irak hebben de spelmakers ongetwijfeld van inspiratie voorzien. Battlefield 1942: Secret Weapons Of WWII (pc), ook een uitbreidingspakket, dropt je dan weer in acht nieuwe slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Toch liever vriendelijke actie? Pokémon heeft zijn beste tijd wel gehad, maar producent Nintendo laat de monstertjes niet zomaar gaan. Ze duiken nu zelfs op in het flipperspel Pokémon Pinball: Ruby & Sapphire (GBA). Met genoeg special features om de spanning erin te houden. Als je vrienden hebt die een exemplaar van de game bezitten, dan kun je high scores en Pokémon-gegevens uitwisselen door beide GameBoy Advance-consoles aan elkaar te koppelen met een GameLink-snoer. De gegevens die je van een vriend ontvangt, vergroten de kansen om bepaalde Pokémon zelf te vangen.

Lord Of The Rings: The Return Of The King (alle consoles, pc) vormt de uitzondering op de regel dat games op basis van films niet deugen. Meer nog, verstokte gamers die geen tijd hebben om naar de film te gaan, zullen zich misschien wel laten overtuigen om toch eens de reis naar de cinema te wagen. Om hen warm te maken voor dat avontuur, hebben de spelontwikkelaars enkele videofragmenten van de film in de game gestopt. Benieuwd ook wat het wordt met Battlestar Galactica (Xbox, PS2), gebaseerd op de gelijknamige SF-cultserie uit de jaren zeventig met de stemmen van hoofdrolspelers Dirk Benedict en Richard Hatch.

In Harry Potter: Quidditch (alle consoles, pc) maakt het personage van J.K. Rowling een vreemde bocht: hij zit niet in een fantasy-verhaal, maar in een sportgame. Straks een dansspel rond Terminator?

Games en films groeien steeds dichter naar elkaar toe, games en muziek doen dat ook. Wat ons brengt tot Amplitude (PS2), waarin je liedjes van artiesten als David Bowie, Garbage en Run-DMC spelenderwijs reconstrueert, instrument per instrument. Eerdere muziekgames als PaRappa The Rapper en Rez brachten niet het verhoopte succes, maar Amplitude zou die ban wel eens kunnen breken.

En tot slot: de games die voorlopig nog niét verschijnen. Zoals het twaalfde deel van de legendarische role playing-reeks Final Fantasy, dat ons pas bereikt aan het einde van 2004. Of de langverwachte nieuwe editie van de PlayStation-knaller Metal Gear Solid, die voor het begin van het jaar is voorzien. En natuurlijk dé topper van volgend jaar: Gran Turismo 4.

pda: personal digital assistant

gsm: global system for mobile communications (oorspronkelijk groupe spéciale mobile, naar de studiegroep die de standaard uitwerkte)

mp3: mpeg layer 3 (mpeg = motion pictures group)

FM: Frequentie Modulatie

Bart Vandormael

Straks een dansspel rond Terminator?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content