Opinie | Jurian Van Parys Opinie | Jurian Van Parys 'Militaire samenwerking en afschrikking zijn nodig, maar niet voldoende om veiligheid te brengen in Europa' Durven we nog dromen van vrede? Macron en Poetin belden voor het eerst in bijna drie jaar. Is diplomatie naïef? In deze opinie ijvert Jurian Van Parys van de christelijke denktank Logia voor dialoog en diplomatie. 'Als je vrede wilt, bereid dan de vrede voor.'
Wereld Wereld Ondanks het einde van Roe v. Wade: aantal abortussen in Amerika neemt toe Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof het mijlpaalarrest Roe v. Wade annuleerde, staan abortusrechten in Amerika onder toenemende druk. Toch blijft het aantal abortussen er toenemen.
Wereld Wereld VS schorten cruciale wapenleveringen aan Oekraïne op: ‘Nu moet Europa opstaan’ De Verenigde Staten hebben een deel van hun beloofde wapenleveringen aan Oekraïne stopgezet, net op het moment dat het land kreunt onder de Russische luchtaanvallen.
Opinie | Ann Peuteman Opinie | Ann Peuteman ‘Waarom geen speciale prijs op de proclamatie voor de leerlinge die ondanks haar angststoornis is afgestudeerd?’ Feestelijke outfits, gegooi met mortelbordhoedjes én een resem prijzen. Middelbare scholen pakken tijdens de proclamatie graag met hun primussen uit. ‘Terwijl leerlingen die een heel hobbelig parcours hebben afgelegd minstens evenveel recht hebben op applaus’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Israël krijgt niet meer NAVO-steun dan Oekraïne Volgens socialemediagebruikers krijgt Israël meer NAVO-steun dan Oekraïne. Dat klopt niet. De NAVO zelf steunt enkel politiek. NAVO-lidstaten kunnen individueel wel landen als Israël en Oekraïne militair steunen. De Verenigde Staten, de belangrijkste NAVO-lidstaat, staat wel pal achter Israël, terwijl de steun voor Oekraïne afbrokkelt. Maar binnen de Europese Unie lijkt het tegenovergestelde te gebeuren.
Wereld Wereld Voormalig chef Saudische geheime dienst: ‘In Iran sluiten de rangen zich nu’ Prins Turki Bin Faisal stond bijna een kwarteeuw aan het hoofd van de Saudische geheime dienst. Hij ziet in de oorlog tussen Israël en Iran alleen maar verliezers en waarschuwt: het Iraanse atoomprogramma is, in tegenstelling tot wat Donald Trump beweert, helemaal niet ‘uitgewist’.
Wereld Wereld Houdt het staakt-het-vuren tussen Iran en Israël stand? 'Offensief kan snel weer hervat worden' Is het staakt-het-vuren tussen Israël en Iran een pauze, of een definitieve stap naar vrede? Veel hangt ervan af of Israël de stap naar de diplomatie kan en wil zetten. ‘Israël is zo efficiënt met zijn militaire strategie dat het bijna altijd voor de militaire optie gaat’, zegt Midden-Oostenkenner Erwin van Veen.
Wereld Wereld Chinese Oeigoeren lijden onder dwangarbeid: ‘Ik ben geen vee, maar ik voel me wel zo’ Duizenden Oeigoeren worden jaarlijks vanuit de Chinese regio Xinjiang naar fabrieken in andere delen van het land gestuurd. Ze werken aan de lopende band, plukken kippen, solderen printplaten of naaien schoenen. Vaak onder toezicht, achter hekken, voor een schraal loon. De Chinese overheid noemt het armoedebestrijding, mensenrechtenorganisaties spreken van georganiseerde dwangarbeid. Aan de hand van tienduizenden versluierde socialemediafilmpjes konden journalisten 75 fabrieken lokaliseren waar Oeigoeren worden ingezet, ook bij toeleveranciers van grote westerse bedrijven.
Wereld Wereld Na Operatie ‘Midnight Hammer’: hoe het Iraanse regime kan terugslaan De Amerikaanse president Donald Trump zette de zwaarste wapens in tegen de nucleaire infrastructuur van Iran. Nu gokt hij dat het regime zal zwichten. Dat zou weleens kunnen tegenvallen. Iran zal er wellicht alles aan doen om de Amerikanen pijn te doen.
Wereld Wereld Van 'schending van het internationaal recht' tot 'gevaarlijke escalatie': zo reageert de wereld op de Amerikaanse aanval op Iran De Verenigde Staten hebben een aanval uitgevoerd op drie nucleaire sites in Iran, met inbegrip van Fordow, Natanz en Isfahan. Hoe kijkt de rest van de wereld naar de escalatie van het conflict tussen Israël en Iran?
Wetenschap Wetenschap Onderzoekers van de KU Leuven vragen duidelijke Europese regels over nieuwe DNA-technologie: ‘Innovatie dreigt zich te verplaatsen naar andere landen’ Onderzoekers van de KU Leuven kunnen bananen en andere gewassen snel resistent maken tegen ziektes dankzij CRISPR-technologie. Die snelheid is cruciaal in een tijd van klimaatverandering. ‘Maar zonder aangepaste wetgeving dreigt Europa achterop te raken’, waarschuwt professor plantenbiotechniek Hervé Vanderschuren.
Wereld Wereld Trump: VS hebben 'zeer succesvolle aanval' uitgevoerd op nucleaire sites in Iran De Verenigde Staten hebben een 'zeer succesvolle aanval' uitgevoerd op drie nucleaire sites in Iran, met inbegrip van Fordow, Natanz en Isfahan. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag (lokale tijd) aangekondigd op zijn sociaal netwerk Truth Social. 'Een volledige lading bommen werd gedropt op de primaire site, Fordow', verduidelijkt hij. 'Nu is het tijd voor vrede', aldus Trump. 'Dit is een historisch moment voor de Verenigde Staten van Amerika, Israël en de wereld. Iran moet nu akkoord gaan om de oorlog te beëindigen', schrijft hij nog.
Beweging Beweging Yoga scoort in de app-store: de digitale doorstart van een eeuwenoude praktijk Op 21 juni vieren wereldwijd meer dan 300 miljoen yogi’s de Internationale Yoga Dag. De oosterse mix van beweging, ademhalingstechniek en meditatie is ook in Vlaanderen populairder dan ooit. Steeds vaker oefenen yogi’s hun asana’s individueel met een app. Narcisme? Digitale wellness is vooral booming business.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, een lege fles op je autoband wijst niet op sabotage of poging tot diefstal Volgens een online artikel zou een lege fles op je autoband wijzen op mogelijke sabotage of diefstal. Daarvoor bestaat echter geen bewijs. Het blijkt te gaan om een hoax die al jaren de ronde doet op sociale media en al meermaals werd weerlegd.
Natuur Natuur Kunstmatige riffen van crematie-assen, een ecologisch alternatief voor begrafenissen Wilt u na uw overlijden liever niet gewoon begraven of gecremeerd worden? Dan is er binnenkort misschien een waardig én ecologischer alternatief. Het Britse Resting Reef verwerkt vandaag al de assen van huisdieren in kunstmatige riffen, die op de zeebodem een veilige schuilplek voor vissen en ander zeeleven vormen. In de toekomst wil het bedrijf dat ook met menselijke assen doen.
Wereld Wereld Het betwiste spionagedossier dat Israël volgens The Economist tot een oorlog in Iran zou gedreven hebben Israël zou volgens The Economist de oorlog tegen Iran zijn begonnen op basis van informatie die het niet publiek heeft gemaakt, maar die het wel met de VS en andere westerse bondgenoten deelde. Dat dossier zou aantonen dat Teheran een ‘point of no return’ heeft bereikt in het streven naar een kernwapen.
Wereld Wereld Helpen Israëlische raketten het Iraanse verzet tegen de ayatollahs? De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spoort het Iraanse volk aan om de militaire aanval op hun land te gebruiken om zich te ontdoen van het islamitische regime van de ayatollahs. Is dat een realistisch voorstel of opportunistische oorlogsretoriek?
Wereld Wereld Waarom Donald Trump misschien toch meedoet met de Israëlische aanval op Iran Donald Trump komt steeds dichter bij een aanval op Iran. De Amerikaanse president eist de ‘onvoorwaardelijke overgave’ van het geestelijke regime. Werkt zijn dwangdiplomatie dit keer wel? En krijgt hij zijn MAGA-aanhang mee?
Wereld Wereld Mossad-expert Yossi Melman: ‘Israël doet het vuile werk voor de VS en voor het luie Saudi-Arabië’ ‘De doeltreffendheid waarmee Israël Iran aanvalt, toont de zwakte van Iran en niet de sterkte van de Israëlische geheime dienst Mossad.’ Dat zegt Mossad-expert en journalist Yossi Melman.
Wereld Wereld ‘No Kings’-protesten tegen Trump: ‘Je wordt overspoeld door liefde voor je vaderland en je medemens’ Miljoenen mensen kwamen afgelopen weekend op straat uit protest tegen Donald Trump. In de grote, maar ook in de vele kleinere steden. Zelfs in Republikeinse bolwerken. Er was amper sprake van onrust en het aantal arrestaties bleef beperkt. ‘Als je in zo’n menigte loopt, word je overspoeld door een gevoel van liefde voor je land en je medemens.’
Europa Europa Van tractoren tot hop: België waarschuwt Europa voor tegenmaatregelen Amerikaanse importheffingen Europa bereidt heffingen voor als reactie op de handelsoorlog die de Verenigde Staten gestart zijn. België waarschuwt dat die ons land onevenredig hard kunnen treffen.
Wereld Wereld ‘Als het regime in Iran valt door Israël, zal de wereld onveiliger worden’ ‘Iran kan de oorlog alleen verliezen’, zegt VUB-politologe met Iraanse roots Elly Mansoury. Ze ziet in de grootschalige Israëlische aanval de bevestiging dat Israël een ‘westerse koloniale macht’ is.
Wereld Wereld Hoe Amerika de oorlog tussen Israël en Iran kan beëindigen: 3 mogelijke scenario’s Afgelopen vrijdag startte Israël een grootschalig offensief in Iran: onder meer kerninstallaties en residentiële buurten werden geraakt. Alleen de Verenigde Staten kunnen het conflict een halt toeroepen.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer vs. Pedro De Bruyckere: ‘Onze leerlingen worden opgeleid tot toekomstige klanten van Apple of Google’ Wat heeft de Digisprong na bijna vijf jaar opgeleverd? ‘Toen het land platlag door de pandemie was er geen tijd om weloverwogen keuzes te maken, maar nu wél. Dat moeten we dan ook dringend gaan doen’, klinkt het in De Leraarskamer van Knack.
Voetbal Voetbal Ticketprijzen FIFA-World Cup voor clubs swingen de pan uit, ook het WK 2026 belooft nóg duurder te worden De hebzucht van de Wereldvoetbalbond kent geen grenzen.
Wereld Wereld Na de inzet van troepen in de straten van Los Angeles: mag Trump dit zomaar doen? Donald Trump heeft mariniers en leden van de nationale garde naar Los Angeles gestuurd om op te treden tegen demonstranten. De gouverneur van Californië vindt dat onwettig en klaagt daarom de Amerikaanse federale regering aan. Krijgt hij gelijk in de rechtbank en moet de Amerikaanse president uiteindelijk inbinden? Enkele prangende vragen en antwoorden over deze netelige juridische kwestie.
Maatschappij Maatschappij De femosphere dijt uit: ‘Zorg ervoor dat een man je verwent en behandelt als een prinses’ Via haar sociale media geeft influencer The Wizard Liz, van Tsjetsjeense afkomst maar opgegroeid in Antwerpen, miljoenen vrouwen advies over zelfvertrouwen, relaties, ‘vrouwelijke energie’, succes en persoonlijke groei. Wie is deze ‘Andrew Tate voor meisjes’? ‘Ze geeft het concept golddigger een eigen, feministische invulling.’
Wetenschap Wetenschap Zwitserland legt zonnepanelen tussen treinsporen: 'De stroom kan gebruikt worden voor laadpalen voor elektrische wagens' Kun je zonnepanelen plaatsen die het uitzicht niet verstoren? Ja, als je ze tussen de treinsporen legt. In Zwitserland wordt er volop mee geëxperimenteerd.
Klimaat Klimaat Waarom vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers van de klimaatopwarming zijn Nieuw Belgisch onderzoek rekent voor hoe zwaar de gevolgen van de klimaatopwarming voor de volgende generaties zullen zijn. ‘Ook in Europa sterven steeds meer mensen aan de gevolgen van hitte. Daarbij worden proportioneel meer vrouwen dan mannen getroffen, onder meer omdat ze minder efficiënt zweten.’
Europa Europa Directeur Amnesty International Hongarije: ‘De Europese Commissie wil haar eigen lgbtq-agenda niet verdedigen als het echt nodig is’ ‘Met zijn campagne tegen lgbtq’s wil Viktor Orban ook de aandacht afleiden van de immense economische problemen’, zegt David Vig, baas van Amnesty International in Hongarije.
Technologie Technologie Kan AI ingezet worden om dyslexie en dysgrafie sneller op te sporen? Onderzoekers willen artificiële intelligentie inzetten om kinderen te screenen op dyslexie en dysgrafie. Hoe vroeger die leerstoornissen worden opgespoord, hoe groter de kans op gerichte ondersteuning.
Europa Europa Deens premier Mette Frederiksen: ‘Het is toch geen mensenrecht om naar hier te komen en iemand te verkrachten?’ De Deense premier Mette Frederiksen schreef recent een kritische open brief naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In een interview bespreekt ze haar visie op de toekomst van Europa. ‘Als je de bereidheid verliest om daarvoor te vechten, verlies je je identiteit.’
Europa Europa Update Nederlands premier Dick Schoof naar koning om ontslag van regering aan te bieden De Nederlandse premier Dick Schoof gaat naar koning Willem-Alexander om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Dat heeft hij dinsdag gezegd zei na afloop van een extra ingelaste ministerraad.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'De wereld verwachtte een protectionistische Trump, maar kreeg vooral een prutsende Trump' Maganomics dreigt rampzalige gevolgen te hebben voor de Verenigde Staten, schrijft Jonathan Holslag.
Cultuur Cultuur Willen Belgische musea nog wel kunstwerken uitlenen aan de VS? ‘Het is belangrijk dat culturele instellingen blijven samenwerken’ De beslissingen van president Trump over de Amerikaanse culturele sector hebben ook gevolgen voor Europa. Toch maken Belgische musea zich voorlopig geen zorgen over het uitlenen van kunstwerken aan Amerikaanse musea. ‘Laten we hopen dat dat zo blijft.’
Politiek Politiek De extra’s van de Knack-stemtest: Vlaamse partijen klaar voor vredesmissie naar Oekraïne Geen enkele Vlaamse partij wil de dienstplicht opnieuw invoeren. Maar alle partijen, behalve Vlaams Belang en de PVDA, zijn bereid om Belgische troepen te sturen om een staakt-het-vuren of vredesakkoord in Oekraïne te verdedigen.
Maatschappij Maatschappij Is de vrije meningsuiting in Europa bedreigd? ‘JD Vance houdt ons een spiegel voor’ Had JD Vance een punt toen hij in München oreerde dat ‘de vrijheid van meningsuiting in Europa’ ernstig wordt bedreigd? Het invloedrijke liberale blad The Economist is daar alvast van overtuigd, net als onze Kamervoorzitter Peter De Roover (N-VA). Maar hebben ze gelijk? Nee, vindt expert mediarecht Dirk Voorhoof. ‘Om dat punt te maken moet je veel bochten afsnijden en heel selectief je voorbeelden kiezen.’
Wereld Wereld Golden Dome, het prestigeproject van Donald Trump: ‘Zijn rakettenschild is een grap’ Het wordt misschien het duurste Amerikaanse project sinds het Apollo-programma en het Manhattanproject. Donald Trump zet vaart achter de plannen voor de Golden Dome, een raketafweersysteem in de ruimte. Maar of het systeem doeltreffend wordt en de Amerikaanse veiligheid echt een gouden tijd tegemoet gaat, valt te betwijfelen.
Wereld Wereld Chelgate: Rwanda heeft weer een beter imago, dankzij ‘sokpoppen’ op sociale media Valse socialemediaprofielen worden gebruikt door oplichters of om nepnieuws te verspreiden, maar soms ook als zogenaamde ‘sokpoppen’ in pr-campagnes. Om het imago van Rwanda op te poetsen, bijvoorbeeld.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is allerminst van de baan' Het onderliggende probleem van het handelsconflict blijft dus vooral het onvermogen van de twee grootste economieën ter wereld om binnenlandse onevenwichten aan te pakken, en zeker in China wordt dat onevenwicht alleen maar groter.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘De ratingverlaging is geen goed nieuws voor de VS, en zeker niet voor een kleine economie als België’ De Amerikaanse overheidsfinanciën baren ratingbureaus zorgen. Net zoals de evolutie in ons land.
Wereld Wereld Amerikaanse queers zoeken toekomst in België Amerikanen op de Brussels Pride? Dit jaar moet je ze nog met een vergrootglas zoeken, maar dat kan snel veranderen. Het vijandige klimaat onder Trump II doet steeds meer Amerikaanse queers dromen van emigratie. België is een van de topbestemmingen.
Wereld Wereld Waarom Vladimir Poetin (nog) geen NAVO-lidstaat durft aan te vallen Rusland maakt aan een bijzonder hoog tempo wapentuig aan, maar kan het voorlopig nog niet opnemen tegen de NAVO.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Onder Friedrich Merz wil Duitsland weer de eerste viool spelen in Europa' Dirk Rochtus staat stil bij de regeringsverklaring van de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz, en het voornemen om het defensiebudget te verhogen, tot 5% van het BNP.
Wereld Wereld Twee, tweeënhalf, drie of vijf: hoeveel procent geven NAVO-landen straks het best uit aan defensie? In juni moeten de NAVO-lidstaten het eens raken over een nieuwe uitgavennorm voor defensie. De Europese landen zullen flink hun best mogen doen om Donald Trump gunstig te stemmen. ‘Zijn cijfers zijn compleet uit de lucht gegrepen.’