Europa Frans Timmermans wil premier worden: ‘Wie asielzoekers voor alles verantwoordelijk stelt, houdt de kiezers voor de gek’
Wereld Journaliste Fréderike Geerdink: ‘De macht controleren is wat te veel journalisten te weinig doen’
Justitie Topmagistraten Guido Vermeiren en Bart Willocx: ‘Ons instituut wordt op een sluipende manier ondergraven’
Auto Auto Citroën zet auto’s aan de kant door airbagproblemen Citroën kampt met airbagproblemen in verschillende modellen zoals de C3 en de DS3. Aan de basis ligt de inferieure kwaliteit van airbagmodules van de Japanse toeleverancier Takata.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) '3,5% voor Defensie? Wat de NAVO-top in Den Haag betekent voor België en Europa' Op de NAVO-top in Den Haag zal het gaan over de toekomstige budgettaire normen inzake uitgaven voor defensie. In de toekomst zal 3,5 procent van het BBP moeten gaan naar militaire uitgaven en 1,5 procent naar infrastructuur. 'Daar zijn we enkele vragen en bedenkingen bij te formuleren', schrijft professor Herman Matthijs.
Maatschappij Maatschappij Romance scams: ‘Sommige slachtoffers vinden het verlies van de relatie erger dan het verlies van het geld’ Almaar meer mensen die online de liefde zoeken, in tijden dat je aan één iemand binden steeds moeilijker wordt door de schijnbaar eindeloze reeks kandidaten op datingapps. Het zijn de ideale omstandigheden voor online romance scams. ‘Plots is er iemand die wél volop voor je gaat’, zegt Janneke Schokkenbroek, die aan de UGent promoveerde op schadelijk technologiegebruik in romantische relaties. ‘En ja, dit kan iedereen overkomen.’
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: ‘Twee keer raden waaraan het piemelkrieltje zijn naam te danken heeft’ Soms valt een soort uitsluitend op door de naam die ze kreeg. Dat is het geval voor het piemelkrieltje: een onooglijk zweefvliegje van amper enkele millimeters groot, dat overwegend zwart is. Het is een van de zeldzaamste van de ongeveer negen krieltjessoorten in onze contreien.
Maatschappij Maatschappij Belgisch uitzendkantoor NOWJOBS betrapt op ‘discriminatie’ in Nederland De populaire app van het Belgische uitzendbureau NOWJOBS discrimineert Nederlanders die in het buitenland zijn geboren. Zij kunnen niet zo snel naar een tijdelijke baan zoeken als geboren Nederlanders. In België zou de structurele discriminatie zich niet hebben voorgedaan.
Van de grenscontroles van Van Bossuyt tot de show van Trump en Iran: beluister hier de nieuwe podcast van Knack en Trends-Kanaal Z
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze afbeelding toont geen verwoeste Nederlandse F-16's Op sociale media circuleert een afbeelding van vernielde straaljagers. Volgens socialemediagebruikers gaat het om de F-16's die Nederland geleverd heeft aan Oekraïne. Maar de afbeelding is gegenereerd met artificiële intelligentie. De verhoudingen tussen de vliegtuigen kloppen niet en bij één vliegtuig lijkt er een vleugel uit de cockpit te komen.
Wereld Wereld Portret van Mark Rutte: wat is het geheim van de NAVO-baas? Sinds zijn aantreden als NAVO-secretaris-generaal ruim acht maanden geleden reist Mark Rutte de halve wereld rond. Zijn missie: de boel bij elkaar houden. Op de NAVO-top op 24 en 25 juni in Den Haag zal blijken of de immer vrolijke ex-premier van Nederland daarin slaagt. ‘Uiteindelijk vindt vriend en vijand hem aardig.’
België België De intieme tweedehandsmarkt: ‘We bieden een plek waar fetisjen eerlijk kunnen bestaan’ Het verkopen van gedragen ondergoed gebeurt tegenwoordig niet meer uitsluitend via privéberichten op Instagram of TikTok. Vandaag bestaan er speciale platforms waar je veilig en anoniem gedragen intieme kleding kunt kopen en verkopen. ‘We zijn geen ordinaire sekssite’, vertelt Jeffrey* van Fundies.nl.
Boeken Boeken Bart Van Loo: ‘10 jaar na de biografie kijken we anders naar Napoleon' Bart Van Loos klassieke Napoleon-biografie uit 2015 verschijnt in Frankrijk in een herziene uitgave. In het nawoord staat hij stil bij wat er in tien jaar tijd is veranderd in onze kijk op de Franse keizer.
Geschiedenis Geschiedenis Napoleons blijvende erfenis: De Code Napoléon 'Een nieuwe regering moet inspireren en verwonderen', heeft Bonaparte ooit gezegd. 'Als ze ophoudt te schitteren, dan valt ze.' Het waren geen loze woorden. Vooral in de eerste jaren van zijn heerschappij bestookte hij zijn ministers en raadgevers met richtlijnen, en werden de principes van de Franse Revolutie in wetteksten verankerd.
Cultuur Cultuur Comedian Bas Birker: ‘Ik ben een wandelende hechtingsproblematiek’ Bas Birker is comedian. Hij kondigde zopas zijn nieuwe comedyshow Twee procent aan, die in november in première gaat.
Europa Europa In Nederland lijkt de verkiezingscampagne los te barsten: ‘De VVD maakt exact dezelfde fout als vorige keer’ Sinds het vertrek van Geert Wilders’ PVV uit de Nederlandse regering staat migratie eens te meer prominent op de agenda. De coalitiepartijen lijken zich nu al te positioneren voor de verkiezingscampagne. ‘Van Nieuw Sociaal Contract valt niets meer te verwachten. Die partij kan beter verdwijnen.’
Politiek Politiek Deze Nederlandse fiscalist wil ons belastingstelsel op z'n kop zetten: 'Die meerwaardebelasting van jullie is een uitstekend idee' De Nederlandse fiscalist Reinier Kooiman wil alle belastingen afschaffen en vervangen door een vermogensbelasting. ‘Waarom mag de overheid 50 procent van je inkomen afnemen, maar niet een klein beetje van je spaarrekening vragen?’
Justitie Justitie Worden beklaagden te veel gepamperd? ‘Een werkstraf is óók een straf’ Ze mogen dan effectiever zijn dan een verblijf in de gevangenis, bij de publieke opinie leeft nog sterk de overtuiging dat alternatieve straffen ‘licht’ zijn. Onterecht, zeggen rechters, advocaten, gevangenisdirecteuren en veroordeelden. ‘Het is zoveel makkelijker om in een cel te liggen niksen.’
Politiek Politiek Nederlandse politoloog Joost van Spanje: ‘Een aanpassing van het Mensenrechtenverdrag kan de democratie net versterken’ Na de exit van Geert Wilders zet Nederland zich schrap voor nieuwe verkiezingen. En daarbij zullen centrumpartijen als de VVD het thema asiel en migratie niet overlaten aan de extreemrechtse PVV van Wilders, zo voorspelt de Nederlandse politoloog Joost van Spanje. ‘Zullen de kiezers dan niet het origineel verkiezen boven de kopie? Niet als het origineel geïsoleerd staat.’
Maatschappij Maatschappij Te weinig open zwemplekken: ‘Ik denk dat Vlamingen tijdens een hete zomer het recht in eigen hand zullen nemen’ De weerman voorspelt een zwoele zomer. Maar bereid u alvast voor: buiten in het water springen zal ook straks zo goed als onmogelijk zijn, want er zijn amper open zwemplekken in Vlaanderen.
Wereld Wereld Wat als Poetin een Ests stadje aanvalt? ‘40.000 dode militairen vinden wij een probleem, het Kremlin rekent anders’ Wat als Rusland plots een stadje in NAVO-bondgenoot Estland zou bezetten? Hoe groot is, na zo’n speldenprik, de kans op een wereldwijd uitdijend conflict tussen de NAVO en Rusland? Is de NAVO daar klaar voor? En wat zouden de gevolgen in België zijn?
Europa Europa Val Nederlandse regering: ‘Geert Wilders is tot het besef gekomen dat hij nooit zou kunnen waarmaken wat hij heeft beloofd’ De Nederlandse regering-Schoof is gevallen nadat de PVV, onder leiding van Geert Wilders, de coalitie had verlaten wegens onenigheid over het asielbeleid. Politicoloog Koen Vossen legt uit wat dat betekent voor de toekomst van Nederland.
Europa Europa Update Nederlands premier Dick Schoof naar koning om ontslag van regering aan te bieden De Nederlandse premier Dick Schoof gaat naar koning Willem-Alexander om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Dat heeft hij dinsdag gezegd zei na afloop van een extra ingelaste ministerraad.
België België Is het Nederlands over vijftig jaar nog een levende taal? De Nederlandse linguïst en schrijver Wim Daniëls steekt er zijn hand niet voor in het vuur. ‘In stedelijke omgevingen is de mobiliteit zo groot geworden dat, na de dialecten, nu ook het Nederlands onder druk komt te staan.’
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Waarom België de pensioenleeftijd niet koppelt aan de levensverwachting (en wat andere landen wel doen)' In veel landen is de pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Waarom is dat nog niet in ons land het geval?
Wereld Wereld Amerikakenner Kirsten Verdel: ‘Donald Trump is zijn eigen deep state aan het creëren’ In De eerste 100 dagen van Trump hield Amerikakenner Kirsten Verdel naarstig bij welke beslissingen Donald Trump doordrukt tijdens zijn presidentschap. Het boek is een soort kroniek van dat presidentschap, dat van Amerika een conservatieve samenleving probeert te maken. ‘Het is niet bij te houden. En dat is de bedoeling.’
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Lof van Orbán, woede bij Labour: Starmer zet Verenigd Koninkrijk op scherp' Labour-leider Keir Starmer wil grip krijgen op immigratie in het Verenigd Koninkrijk. Maar zijn toespraak daarover roept vooral oude angsten en nieuwe verdeeldheid op.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de franjestaart kan al vliegend met zijn poten een spin uit haar web plukken De franjestaart is een middelgrote vleermuis met grote oren en een vleugelspanwijdte van zo’n 25 centimeter. Hij is in onze contreien niet echt algemeen, maar ook niet zeldzaam.
Maatschappij Maatschappij Schrijfsters Teddy Tops en Saskia De Coster: ‘Een dader is meer dan alleen zijn misdaad. De verkrachters van Gisèle Pelicot waren ook vader of slager’ Waarom is het voor plegers van seksueel geweld vaak zo moeilijk om hun schuld te erkennen? Misschien, zo opperen schrijfster Saskia De Coster en haar partner, de Nederlandse journaliste en schrijfster Teddy Tops, moeten we het antwoord in de eerste plaats zoeken bij onszelf.
Maatschappij Maatschappij Columniste Sheila Sitalsing: ‘Dankzij radertjes als mijn grootvader kon de moordpartij van de nazi’s slagen’ In Waar ik me voor schaam rekent de Nederlandse journaliste Sheila Sitalsing af met het oorlogsverleden van haar grootvader. Sindsdien vindt ze dat we onze tijd ‘een beetje’ mogen vergelijken met de jaren dertig.
Europa Europa Europese Commissie wil regels versoepelen om asielzoekers naar derde landen te sturen De Europese Commissie heeft donderdag haar voorstel uit de doeken gedaan om asielzoekers eenvoudiger door te sturen naar veilige derde landen. Nieuw is onder meer dat de asielzoeker geen band moet hebben met het land waar hij of zij naartoe wordt gestuurd.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de reuzendolkwesp heeft onze contreien bereikt Liefst 4 centimeter groot kan ze worden, de reuzendolkwesp. Ze ziet er ook indrukwekkend uit, met haar pikzwarte lijf met vier gele vlekken of – al naargelang de positie van de vlekken – twee gele banden. Maar ondanks haar imposante uiterlijk is ze niet gevaarlijk voor de mens: ze steekt niet.
Klimaat Klimaat Diefstal? Belgische windmolenparken ‘stelen’ wind van Nederlandse Het aantal offshore windmolenparken in de Noordzee blijft toenemen. Omdat die parken steeds dichter bij elkaar worden gebouwd, beginnen de windmolens elkaars wind af te vangen. ‘Het zogeffect van grote parken kan tot wel 100 kilometer verderop nog merkbaar blijven.’
Onderwijs Onderwijs Vlaamse minimumdoelen voor kleuter- en lager onderwijs: ‘Slaafgemaakten? Dat is woke taalgebruik’ Weet u wie koning Garcia II van Kongo was? Zuhal Demir (N-VA) tot voor kort ook niet. Ook de Vlaamse minister van Onderwijs moest de heerser uit de 17e eeuw googelen, zo gaf ze toe bij de voorstelling van de gloednieuwe minimumdoelen voor het kleuter- en lager onderwijs.
Gezondheid Gezondheid Eierstokkanker, een agressieve vrouwenkanker: hoe herken je de alarmsignalen? Eierstokkanker krijgt veel minder aandacht dan borstkanker, maar is wel een van de meest dodelijke kankers bij vrouwen. Voor welke alarmsignalen moet je uitkijken? 5 vragen aan gynaecoloog-oncoloog Toon Van Gorp (UZ Leuven).
Factcheck Factcheck Factcheck: België is lang niet enige land waar pensioenen geïndexeerd worden In het VRT-duidingsprogramma Terzake suggereert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dat België het enige land ter wereld zou zijn waar de pensioenen automatisch worden geïndexeerd. Dat klopt niet: in de meeste OESO-landen wordt de koopkracht van gepensioneerden beschermd door een systeem van automatische indexering.
Wereld Wereld Nooit eerder was persvrijheid er zo slecht aan toe, volgens Reporters zonder Grenzen In de jongste ranking van Reporters zonder Grenzen (RZG) is het slechter dan ooit gesteld met de persvrijheid. "Globaal genomen zit de persvrijheid in 2025 op een dieptepunt", zegt RZG vrijdag, in de aanloop naar de internationale dag van de persvrijheid zaterdag.
België België Noodpakket: wat hebt u het best in huis als de stroom uitvalt? De elektriciteitsuitval in Spanje en Portugal geven het nog eens aan: u kunt maar beter een noodpakket aanleggen voor crisissituaties. Maar wat moet daar dan inzitten?
Wetenschap Wetenschap Het gaat slecht met de bij, hommel, bladluis en co (en dat is geen goed nieuws voor de mens) De studies stapelen zich op: het gaat helemaal niet goed met onze insectenwereld. Die afname heeft uiteraard gevolgen voor de rest van de natuur. En dus ook voor de mens.
Europa Europa Hommeles in de Noordzee: zet visserijconflict de Brits-Europese defensie op de helling? Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie willen nauwer met elkaar samenwerken rond veiligheids- en buitenlandbeleid. Maar een aanhoudend dispuut over visserij dreigt roet in het eten te gooien. ‘We staan opnieuw voor onzekere tijden.’
Milieu Milieu De strijd om het statiegeld: waarom werkt het in Nederland, maar niet in België? Statiegeld voor plastic flessen en blik verdeelt al decennialang de Belgische politiek. Europa duldt geen uitstel meer. Statiegeld komt er wellicht, maar onder welke vorm? Knack dook diep in de blauwe zak die de inzet vormt van intens lobbywerk.
Maatschappij Maatschappij Stacii Samidin, van bendelid tot gansterfotograaf: ‘Mijn vuisten verving ik door foto’s’ In zijn jeugd maakte Stacii Samidin als lid van een bende de straten van Rotterdam onveilig. Tot op zijn achttiende tijdens een taakstraf zijn uitzonderlijk talent als fotograaf werd ontdekt. Vandaag trekt hij de wereld rond om ‘familieportretten’ te maken van bendeleden, skinheads en vechtlustige anarchisten. Een selectie van die beelden is nu te zien in een expo en bijbehorend boek. ‘De fotografie heeft me gered, ze werd mijn eerste taal.’
Maatschappij Maatschappij Regisseur Sunny Bergman: ‘Heel veel mannen hebben niet door dat ze over grenzen gaan’ ‘Veel vrouwen ondergaan seks gewoon omdat ze niet het slachtoffer willen worden van geweld of moord’, zegt documentairemaakster en activiste Sunny Bergman.
Sport Sport Soft Power-ranking: hoe Team Belgium steeds meer uitstraling verliest Door zijn versnipperd beleid scoort België slecht in de nieuwe Soft Power-ranking van de sport
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Adolescence is geen serie voor tieners, maar voor boomers’ Na Nederland en het Verenigd Koninkrijk willen ook Vlaamse politici de Netflix-serie Adolescence op school laten zien, schrijft redacteur Tex Van berlaer. ‘Maar wat moeten jongens die worstelen met hun beeld van mannelijkheid aanvangen met die serie?’
België België Alleenstaande asielzoekers mogen niet terug naar België: Nederlandse rechters grijpen opnieuw in De afgelopen maanden hebben Nederlandse rechters opnieuw geweigerd om asielzoekers naar België te sturen, ondanks de Dublin-regels. ‘De wachtlijsten blijven alleen maar verder oplopen’, luidt een vonnis.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ beestenboel: de vossenlintworm is een ongelofelijke voortplantingsmachine met bescheiden impact op de mens Jarenlang hebben jagers ons proberen wijs te maken dat de opmars van de vos die ze zo hartgrondig haten, hand in hand zou gaan met een opmars van de vossenlintworm. Die kan gevaarlijk zijn voor de mens. Maar zoals zo dikwijls is ook dit jagerslatijn gebleken, dat af en toe nog eens de kop opsteekt …
Maatschappij Maatschappij Online activiste Nienke ‘s Gravemade: ‘We beseffen te weinig dat onze kinderen ook door hun mobieltjes worden opgevoed’ Ze is actrice, fotograaf en schrijver, maar het is vooral op Instagram dat de Nederlandse Nienke ‘s Gravemade furore maakt. Haar 77.600 volgers smullen van de satirische filmpjes waarin ze de draak steekt met toxische mannen. De posts leggen de vinger op een pijnlijke realiteit: het misogyne, reactionaire gedachtegoed van mannen als Andrew Tate heeft steeds meer impact op tienerjongens.