Eddy Eerdekens

Winnaars en verliezers van het begrotingsakkoord

Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

In de aanloop naar de verkiezingen rekenen de politieke partijen na het begrotingsakkoord hun winst en verlies uit.

Elk akkoord heeft winnaars en verliezers. Dat geldt ook voor dit begrotingsakkoord. Minder dan een jaar voor de verkiezingen, verliepen de onderhandelingen bijzonder moeilijk. Terwijl een akkoord binnen handbereik was, bleef minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) zich verzetten tegen een accijnsverhoging voor diesel en benzine, een maatregel die zo goed als elke inwoner van het land zou treffen. De Croo haalde zijn slag thuis, maar moest naar eigen zeggen op andere vlakken ‘water in de wijn doen’.

Een overzicht van winnaars en verliezers:

Liberalen:

Het zijn de liberalen die ervoor hebben gezorgd dat de laatste loodjes het zwaarst wogen. Op een zucht van het akkoord, lieten ze dit weekend het bord helemaal afvegen. Volgens Alexander De Croo (Open VLD) voorzag het akkoord in te veel nieuwe lasten en te weinig besparingen.

WINST
– verhoging belastingen op diesel tegengehouden

Voor Open VLD is dit de grootste overwinning. De partij heeft kunnen vermijden dat een nieuwe belasting wordt ingevoerd die alle mensen treft. Het kwam hierover tot een ware confrontatie tussen de liberalen en de socialisten. Een confrontatie de die liberalen gewonnen hebben.

– besparingen op ministeries en sociale zekerheid

De liberalen hamerden op een goede verhouding tussen besparingen en nieuwe lasten. Minstens één derde van het geld moest uit besparingen komen. Dat is overigens ook zo voorzien in het regeerakkoord. 259 miljoen euro komt van besparingen, 173 miljoen uit de sociale zekerheid.

VERLIES – BTW op advocaten moeten slikkenEr komt een BTW op de erelonen van advocaten. Dat is een maatregel die Open VLD bij de vorige begrotingscontrole nog heeft kunnen tegenhouden, maar nu dus met tegenzin heeft moeten slikken. Ons land is één van de weinige landen in Europa waar advocaten nog geen BTW moeten betalen. De kritiek op deze nieuwe BTW is dat kleinere advocatenkantoren meer in het zwart zullen werken. Grote advocatenkantoren zullen de BTW kunnen aftrekken.

– Accijnsverhoging op alcohol en sigaretten Alexander De Croo kantte zich aan de onderhandelingstafel ook tegen een accijnsverhoging op alcohol en sigaretten maar moest op dat vlak inbinden.


Socialisten:

Het verlies van de ene is de winst van de andere. De BTW op de erelonen van de advocaten is een trofee die de socialisten hebben binnengehaald. Dat geldt ook voor de fairness taks.


WINST Fairness Taks

Het is al lang een doorn in het oog van de socialisten dat sommige multinationals en grote bedrijven in ons land geen belastingen betalen op hun winsten. Dat is een gevolg van de notionele interestaftrek en van het feit dat deze bedrijven hun winsten versluizen naar landen met de laagste belastingvoeten. Deze bedrijven moeten nu ook in ons land minimum 5 procent belastingen betalen.

Volgens de socialisten was het aan de mensen niet uit te leggen dat zij wel en grote bedrijven geen belastingen moeten betalen en is het niet meer dan eerlijk dat iedereen iets bijdraagt. De kritiek van Open VLD is dat dit soort bedrijven afgeschrikt wordt om zich nog in ons land te vestigen of zelfs aangemoedigd om te vertrekken, met alle gevolgen vandien voor de werkgelegenheid. Open VLD heeft deze bittere pil maar kunnen slikken omdat de opbrengsten van deze maatregel ten goede komen aan een loonlastenverlaging van 50 miljoen euro voor de KMO’s.

VERLIES Belastingen op intercommunales

De prijs die de socialisten betalen voor een Fairness taks voor grote bedrijven is een fairness taks voor intercommunales.

Christen-democraten

WINST Schoolpremie

Aan de kinderbijslag word niet geraakt. De schoolpremie vermindert maar verdwijnt niet.

Loonlastenverlaging KMO’s

De christen-democraten waren ook de grootste pleitbezorger van de loonlastenverlaging voor de KMO’s.

VERLIES

Schoolpremie

De schoolpremie vermindert dit jaar met 15 procent. Volgend jaar gaat er nog eens 15 procent vanaf.

Besparingen op defensieEen doorn in het oog van minister van Landsverdediging Pieter De Crem.















Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content