Vondst van enorm heliumreservoir in Tanzania ‘is game-changer’

Heliumballonnen © Belga Image

Wetenschappers hebben in Tanzania een enorm heliumreservoir gevonden en dat is een belangrijke ontdekking: het kostbare gas dreigt immers langzaam maar zeker op te raken.

Helium associëren we vooral met feestballonnen en hoge stemmetjes – overigens tot groot ongenoegen van wetenschappers – maar kent ook belangrijke wetenschappelijke toepassingen zoals in MRI-scanners in ziekenhuizen, als koelmiddel voor de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) in het CERN op de Frans-Zwitserse grens en in de ruimtevaart en astronomie.

Tot hiertoe werd helium slechts in kleine hoeveelheden en veeleer toevallig ontdekt, tijdens het boren naar olie en gas. Door de beperkte voorraad en het tempo waaraan we het verbruiken, dreigt bijgevolg een tekort aan het kostbare gas. Zo is de prijs van helium in de afgelopen vijftien jaar met maar liefst 500 procent gestegen.

Het is dus een grote doorbraak dat wetenschappers nu behulp van een nieuwe techniek een enorm heliumreservoir hebben ontdekt in de East African Rift Valley in Tanzania. In één deel van de riftvallei is voldoende helium gevonden om meer dan een miljoen MRI-scanners te doen draaien, meldt nieuwszender BBC World.

De Britse omroep citeert professor Chris Ballentine van het departement Earth Sciences aan de Oxforduniversiteit: ‘Dit is een game-changer om de nood aan helium in de toekomst te kunnen verzekeren. Ook is het niet uitgesloten dat er gelijkaardige ontdekkingen zullen volgen’, luidt het.(KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content