Video laat verborgen kant van de Maan zien

02/02/12 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

De verborgen kant van de Maan is niet langer verborgen.

Video laat verborgen kant van de Maan zien

© Reuters

Op Nieuwjaarsdag bracht NASA twee sondes in een baan om de maan om het zwaartekrachtsveld van de maan nauwkeurig in kaart te brengen. De sondes kregen de naam GRAIL-A en GRAIL-B, (afkorting voor Gravity Recovery And Interior Laboratory). Sinds kort hebben de sondes nieuwe namen gekregen namelijk Ebb en Flow (eb en vloed).

Een camera aan boord van één van de twee Amerikaanse GRAIL-sondes heeft een eerste video gemaakt van de voor ons verborgen kant van de Maan. Het een halve minuut durende filmpje dateert van 19 januari. Het is gemaakt door de MoonKAM op de sonde Ebb. Bij de start van de educatieve video is de noordelijke pool van de achterkant van de Maan te zien, waarna de sonde zuidwaarts vliegt.

Uiteindelijk duikt aan de zuidelijke pool zeer geaccidenteerd terrein op. Het project MoonKAM staat onder leiding van Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte.

De sondes Ebb en Flow draaien nu in een elliptische baan die hun over de polen van de maan brengt. De hoogte waarop dat gebeurt varieert tussen 90 kilometer en 8.363 kilometer boven het maanoppervlak. Eén omwenteling om de maan duurt 11,5 uren.

Binnenkort wordt met correcties de baan afgezwakt tot een bijna cirkelvormige baan, waarna de omwenteling maar twee uur duurt en de hoogte slechts 55 km is. Terwijl nu nog veel oppervlaktefoto's worden genomen zal vanaf maart 2012 het zwaartekrachtsveld van de maan bestudeerd worden. (Belga/NASA/INM)

Lees meer over:

Onze partners