Varkens mogelijk toekomstige orgaandonoren voor de mens

06/06/16 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

Wetenschappers proberen menselijke organen te groeien in varkens om het wereldwijde tekort aan transplantatieorganen in te dijken. Tegenstanders vrezen echter dat de techniek varkens meer menselijk zal maken.

Varkens mogelijk toekomstige orgaandonoren voor de mens

© iStock

De wetenschappers injecteerden menselijke stamcellen in varkensembryo's, om zo mens-varkensembryo's gekend als "chimaera's" voort te brengen. Volgens het team van de Universiteit van Californië gaat het om normale varkens, behalve dan dat één orgaan uit menselijke cellen moet bestaan. De embryo's kunnen zich in de zeugen gedurende 28 dagen ontwikkelen. Daarna wordt de zwangerschap afgebroken en het weefsel verwijderd voor analyse. Het team wetenschappers hoopt dat de uiteindelijke foetus een menselijke pancreas zal ontwikkelen.

"Het is onze hoop dat dit varkensembryo zich normaal zal ontwikkelen maar dat de pancreas bijna volledig uit menselijke cellen zal bestaan, en dat die compatibel is met een patiënt voor transplantatie", aldus Pablo Ross, de bioloog die het onderzoek leidt, aan de BBC.

Controversieel

Het project is controversieel. Vorig jaar nog legde het belangrijkse Amerikaanse medische onderzoeksagentschap (National Institutes of Health) een moratorium op financiering van dergelijke experimenten op. Belangrijkste bezorgdheid is dat de menselijke cellen naar het ontwikkelende varkensbrein migreren en het op de een of andere manier meer menselijk maken. Volgens Pablo Ross is dit weinig waarschijnlijk, maar tegelijk ook de reden waarom het onderzoek zo voorzichtig verloopt.

"We denken dat er heel weinig potentieel is dat er een menselijk brein groeit, maar dit is iets wat we zullen onderzoeken." (Belga/TE)

Het programma Panorama van de BBC kreeg exclusieve toegang tot het onderzoek. De reportage wordt maandagavond op BBC1 uitgezonden om 21.30 uur Belgische tijd.

Lees meer over:

Onze partners