Stress lokt ontstekingen uit

20/03/12 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

Het is ongezond te focussen op de aandacht van iemand die geen interesse in je betoont, of je druk te maken over een examen waar je geen goed gevoel over hebt.

Stress lokt ontstekingen uit

© Science Photo Library

Volgens de Proceedings of the National Academy of Sciences kan stress het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden, en die gelinkt zijn aan alles wat er mis kan gaan in een menselijk lichaam, van hartproblemen tot kanker.

Er is dus een rechtstreeks verband tussen psychologische stress en biologische ongemakken.

Mensen die tijdens de studie veel negatieve ervaringen rapporteerden, zoals een loopbaan die niet loopt zoals gehoopt of een verloren competitie om een aantrekkelijke partner, hadden in speekselstalen hogere concentraties van belangrijke cytokines. Opvallend was dat er verschillende eiwitten geproduceerd werden als reactie op persoonlijke stress (jobfrustratie) en sociale stress (liefdesverdriet).

De link zou evolutionaire roots hebben. Vroeger moeten stressvolle situaties veel makkelijker tot verwondingen of andere fysieke ongemakken hebben geleid. Het was dus nuttig dat het lichaam klaar was om te reageren. (DD)

Lees meer over:

Onze partners