Steeds meer Japanse voeding radioactief

23/03/11 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:38

De Japanse autoriteiten ontdekken in steeds meer levensmiddelen radioactieve deeltjes in de omgeving van de beschadigde kerncentrale Fukushima.

Steeds meer Japanse voeding radioactief

© Reuters

Al dagenlang zijn er berichten over een radioactieve besmetting van bladgroenten, melk en drinkwater in de omgeving van de beschadigde kerncentrale Fukushima. Ook de controles op vis en schaal- en schelpdieren worden opgevoerd na berichten van verhoogde radioactieve bestanddelen in het zeewater. Nabij de kerncentrale werden jodium en cesium aangetroffen die respectievelijk 126,7 en 24,8 keer hoger waren dan de toegestane hoeveelheid.

Het Agentschap voor Visserij liet al weten dat de lokale infrastructuur grotendeels vernield werd tijdens door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, en dat de vissers hun werk nog niet hervat hebben.

Export
In het buitenland worden Japanse levensmiddelen steeds strenger gecontroleerd op radioactiviteit. Dat is het geval in de Filipijnen, Hong Kong, Zuid-Korea, China, Singapore en Maleisië. Tawain doet zelfs extra controle op elektronische toestellen en machines. Naast jodium en cesium controleert Thailand bovendien op Strontium.

Vooral jodium-131, cesium-134 en cesium-137 vormen een gevaar voor de gezondheid. Cesium-137 heeft een halveringstijd van 28 jaar en kan honderden jaren aanwezig blijven in het milieu. De blootstelling aan cesium-137 veroorzaakt spasmen, spiersamentrekkingen en onvruchtbaarheid. Hoge dosissen zullen het DNA van een persoon beschadigen en mogelijk in een later stadium kanker veroorzaken.

Cesium-134 heeft zo'n 20 jaar nodig om onschadelijk gemaakt te worden. Voor jodium duurt het 80 dagen vooraleer alle radioactiviteit verdwenen is.

Lees meer over:

Onze partners