Seksuele fantasieën van mannen en vrouwen sterk vergelijkbaar

21/09/12 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Er is geen significant verschil in de aard van de seksuele fantasieën tussen mannen en vrouwen, wel in de frequentie ervan.

Seksuele fantasieën van mannen en vrouwen sterk vergelijkbaar

Het is een kwestie van gradatie, niet van absolute verschillen. Dat is de voornaamste conclusie van een Spaanse studie waarin de seksuele fantasieën van 2500 volwassen personen onderzocht werden in functie van het geslacht - de resultaten verschenen in de Anales de Psicologia.

De seksuele fantasieën van de meeste mensen hebben, volgens de studie, betrekking op de intimiteit van het bij de partner zijn, en fungeren als een soort motor voor opwinding. De meeste fantasieën zijn positief van aard, een minderheid negatief van toon.

Er kon geen significant verschil in de aard van de fantasieën gevonden worden tussen mannen en vrouwen, wel in de frequentie ervan.

Negatief
Mannen fantaseren meer over seks dan vrouwen, omdat mannen nu eenmaal meer met seks bezig zijn dan vrouwen - een effect van een door het dwingende geslachtshormoon testosteron gestuurd lichaam. Mannen zouden ook iets meer dan vrouwen 'explorerende' seksuele fantasieën hebben, zoals deelnemen aan een orgie. Bij vrouwen duikt de 'onderdanige' factor iets meer op dan bij mannen: het gedwongen worden tot seks, als een fantasie.

Bij mannen werden de 'negatieve' ervaringen door de onderzoekers vooral in de homoseksuele sfeer gesitueerd.
Het soms als zo absoluut gepropageerde onderscheid tussen mannen en vrouwen wordt ook in dit verhaal herleid tot een kwestie van gradatie, van grijze zones. (DD)

Lees meer over:

Onze partners