Oorsprong kosmische straling blijft voorlopig mysterie

© Reuters

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zwarte gaten en gammaflitsen niet de enige bronnen zijn die kosmische straling opwekken.

Alhoewel nog niet ontdekt is waar de kosmische straling precies vandaan komt, hebben wetenschappers één van de twee toonaangevende theorieën weerlegd. Dat gebeurde met het IceCube Neutrino Observatorium op Antarctica, waarbij het Brusselse “Interuniversitair Instituut voor Hoge Energie”, IIHE (ULB-VUB), één van Europa’s grootste analysecentra levert. Het bericht staat in het vakblad Nature.

Oorsprong kosmische straling blijft mysterieKosmische straling werd honderd jaar geleden ontdekt, maar de oorsprong ervan blijft één van de meest hardnekkige mysteries in de fysica. Het IceCube Neutrino Observatorium, een hoge neutrinotelescoop nabij de geografische Zuidpool, onderzoekt de manier waarop de meest energetische kosmische straling geproduceerd wordt.

Zwarte gaten en gammaflitsen

Kosmische straling bestaat uit elektrisch geladen deeltjes, zoals protonen, die de aarde bombarderen uit alle richtingen, en een energie hebben die tot honderd miljoen keer hoger is dan wat men bereikt heeft in deeltjesversnellers. De extreme condities die nodig zijn om deze deeltjes zulke hoge energie te geven, zijn volgens de fysici te vinden in twee mogelijke bronnen: de massieve zwarte gaten in het centrum van actieve melkwegstelsels, en de heftige uitbarstingen die door astronomen waargenomen zijn als gammaflitsen.

Neutrino’s

Om deze theorieën te onderzoeken, gebruikt IceCube neutrino’s omdat men veronderstelt dat ze samen met de kosmische straling uitgezonden worden. In tegenstelling tot vijftien jaar voorspelling, werden echter geen neutrino’s waargenomen in 300 gammaflitsen, uitgezonden tussen mei 2008 en april 2010.

“Gammaflitsen kunnen wel nog de hoge energetische kosmische straling leveren, maar zijn niet de enige bronnen”, aldus professor Nick van Eijndhoven (VUB). “Er moet dus nog een onbekende bron zijn.” Het IIHE ontwikkelde een methode om die te zoeken. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content