Kikkervrouwtjes laten zich snel inpakken

08/10/11 om 23:16 - Bijgewerkt om 23:16

De vrouwtjes tonen meer interesse in kikkers die drie keer kwaken als ze in competitie moeten met een kikker die slechts één kwaak produceert. Maar het onderscheid tussen vier en drie keer kwaken levert minder ondubbelzinnige keuzes op.

Kikkervrouwtjes laten zich snel inpakken

© Reuters

De waaierstaart waarmee een mannelijke pauw loopt te pronken, is een klassiek geworden voorbeeld van seksuele selectie: hoe groter en mooier de staart, hoe meer kans zijn drager heeft om vrouwtjes te bevruchten, dus hoe groter zijn succes bij de voortplanting.

Maar de mate waarin kenmerken kwaliteit signaleren, hangt natuurlijk af van de mogelijkheid die dieren hebben om die kenmerken naar waarde te schatten. Onderzoekers tonen in het wetenschappelijke topvakblad Science aan dat naarmate mannelijke kikkers langer kwaken, vrouwtjes het moeilijker krijgen om de verschillen in lengte van het gezang te onderscheiden en te gebruiken in het evalueren van de kwaliteit van de zangers.

Ze blijven dus een voorkeur voor langer zingende mannetjes hebben, want die etaleren een goede gezondheid en dus een verhoogde kans op succesvolle nakomelingen, maar vanaf een bepaalde lengte is er niet veel winst in signaalkracht meer.

De vrouwtjes tonen bijgevolg meer interesse in kikkers die drie keer kwaken als ze in competitie moeten met een kikker die slechts één kwaak produceert. Maar het onderscheid tussen vier en drie keer kwaken levert minder ondubbelzinnige keuzes op. Het fenomeen is uiteraard instrumenteel in het verhinderen dat als gevolg van seksuele selectie de uitbouw van bepaalde kenmerken uit de hand zou lopen.

De voornaamste conclusie: het heeft als man niet veel zin je té erg uit te sloven om indruk te maken. (DD)

Onze partners