Japanse radioactiviteit in Canadees drinkwater

05/04/11 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

De radioactiviteit in het Canadese drinkwater was afkomstig uit de beschadigde kerncentrale van Fukushima. De waarden waren echter "zeer laag".

Japanse radioactiviteit in Canadees drinkwater

© Imageglobe

In het water van de Canadese stad Vancouver zijn er sporen gevonden van radioactiviteit. "De waarden waren zeer laag", stelden de Canadese Minister van Volksgezondheid en experten uit de provincie.

Het niveau van radioactief jodium-131 steeg zeven dagen na het ongeval in Fukushima, maar is sindsdien weer aanzienlijk gedaald, zei Kris Starosta, een nucleaire onderzoeker bij De Simon Fraser
University in Vancouver.

Het hoogste peil, dat op 20 maart gemeten werd, was 12 Bequerel per liter. De laatste meting op 29 maart toonde aan dat het water in Vancouver nog slechts 3.4 Bequerel per liter bevatte, wat onder de Canadese norm van 10 Bequerel blijft.

"Tandarts gevaarlijker"
Professor Jens Dilling, een Duitse nucleair chemicus in Canada's National Laboratory for Particle and Nuclear Physics in Vancouver bevestigde dat "de radioactieve besmetting uit Japan op geen enkel moment een bedreiging vormde voor de volksgezondheid". "Een röntgenonderzoek bij de tandarts is gevaarlijker", voegde hij eraan toe.

Lees meer over:

Onze partners