Hoe droger de regio, hoe droger de taal

© Reuters

Een interessante ontdekking. Talen in droge regio’s klinken een stuk minder complex dan talen in nattere gebieden.

Talen klinken verschillend. Veel talen gebruiken toon of toonhoogte om betekenis te geven aan woorden.

Onderzoekers van de Universiteit van Miami hebben ontdekt dat talen met complexe tonen vaker voorkomen in vochtige regio’s. Complexe talen zijn talen die minstens drie tonen gebruiken om geluidscontrasten te creëren.

Talen die amper tonen gebruiken, komen vaker voor in drogere gebieden.

Klimaat heeft dus een invloed op een taal. “Het betekent niet dat talen volledig bepaald worden door het klimaat, maar het klimaat kan een van de factoren zijn die op lange termijn talen vorm helpen geven”, zegt antropoloog Caleb Everett, die het onderzoek leidde.

Dehydratie

Bepaalde geluidspatronen kunnen in een bepaald klimaat gezonder zijn. Maar hoe dat precies in elkaar zit, daarvoor is nog verder onderzoek nodig.

Een mogelijke verklaring is dat droge lucht tot dehydratie van de stembanden leidt. Daardoor zouden ze minder elastisch worden.

Het onderzoek, waarvan de resultaten in de Proceedings of the National Academy of Sciences verschenen, nam meer dan 3700 talen onder de loep. Daarvan waren er 629 met complexe tonen. De meeste komen voor in tropische gebieden in Afrika en Zuidoost-Azië en ook in de vochtiger delen van Noord- en Zuid-Amerika en in Nieuw-Guinea.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content