Genetische code belooft lekkerdere tomaten

Een internationaal team met Gentse wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) slaagde erin de genetische code van tomaat te kraken.

Het VIB en de Universiteit Gent laten weten daardoor sneller tomatenvariëteiten geselecteerd kunnen worden die beter bestand zijn tegen ziektes en uitdroging en mogelijk ook smaakvoller zijn.

Zo zou een variant met de smaak van zelfgekweekte tomaten over vijf jaar in de winkel kunnen liggen. De genetische informatie zou ook het gebruik van pesticiden kunnen verminderen.

Evolutie

Het onderzoek werpt ook een licht op de evolutie van de tomaat en hoe de tomaat zich steeds kon aanpassen aan een nieuwe omgeving.

“Zestig miljoen jaar geleden, vlak na de laatste massa-extinctie, was er blijkbaar een abrupte uitbreiding van het tomaatgenoom”, aldus Yves Van de Peer van het VIB Departement Planten Systeembiologie aan de UGent. “De meeste van deze overtollige genen gingen nadien verloren. Toch vormen enkele van deze genen die toen ontstonden, vandaag nog steeds de meest aansprekende kenmerken.”

Het VIB maakt deel uit van het “Tomaat Genoom Consortium”, bestaande uit 300 wetenschappers afkomstig uit 13 verschillende landen. VIB-vorsers Stephane Rombauts, Jeffrey Fawcett en Yves Van de Peer waren voornamelijk verantwoordelijk voor het vertalen van de ruwe genetische data in de ongeveer 35.000 genen die aan de basis liggen voor de biologische kennis.

Paprika en aardappel

Het onderzoek komt niet alleen de wereldwijde productie van tomaat tegen goede, maar kan ook bijdragen tot een betere productie van andere gewassen zoals paprika en aardappel. De wetenschappers hopen dat het onderzoek ook zal bijdragen tot de identificatie van die planten uit de nachtschadefamilie, waar overigens ook de aubergine of de sierplant petunia toe behoren.

De resultaten verschijnen in het vakblad Nature. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content