Crisis in Oekraïne breidt zich uit naar de ruimte

04/04/14 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

Moscow, we have a problem. De aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne hebben ook gevolgen voor de ruimtevaart.

Crisis in Oekraïne breidt zich uit naar de ruimte

© Reuters

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft alle contacten met Rusland opgeschort, met uitzondering van de samenwerking rond het internationale ruimtestation ISS.

Uit een interne memo blijkt dat de Nasa een einde gemaakt heeft aan de reizen van haar personeel naar Rusland. Ook de ontvangst van Russen in Nasa-gebouwen is bevroren, net als contacten via email, tele- en videoconferenties.

"Door de schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne door Rusland, heeft de Amerikaanse regering tot nader order beslist dat elk contact tussen de Nasa en vertegenwoordigers van de Russische regering moet worden opgeschort, behalve voor expliciet gedefinieerde uitzonderingen", luidt de tekst.

De maatregelen gelden niet voor de "operationele activiteiten rond het internationaal ruimtestation" of voor multilaterale ontmoetingen buiten Rusland waar ook Russen zouden kunnen aan deelnemen.

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscomos rekent de Nasa 70,7 miljoen dollar aan per zitje in de Sojoez, die wordt gebruikt om naar het ISS te vliegen. In de kostprijs is ook een opleiding in Sterrenstad, nabij Moskou, meegerekend.

De NAVO noemde de aanwezigheid van Russische militairen aan de Oekraïense grens "bijzonder onrustwekkend". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners