Botox helpt tegen overmatig kwijlen

28/09/10 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Botoxinjecties kunnen helpen tegen een overmatige speekselvloed van kinderen met een ernstige hersenbeschadiging.

Botox helpt tegen overmatig kwijlen

Dat blijkt uit onderzoek van een Nederlandse keel-, neus- en oorarts van het UMC St Radboud in Nijmegen.

Veel kinderen met een hersenverlamming ('cerebral palsy') hebben last van overmatige speekselproductie. Hierdoor kwijlen ze overmatig en worden ze vaak gemeden en uitgesloten. In veel gevallen moeten ze zelfs meerdere keren per dag van kleding wisselen en leidt het kwijlen tot huiduitslag om de mond. Ook leidt de speekselvloed soms tot uitdrogingsverschijnselen.

Dit kan in ernstige gevallen deels worden verholpen met een operatie. Maar keel-, neus- en oorarts Arthur Scheffer van het UMC St Radboud ontdekte dat het overmatige kwijlen ook kan worden aangepakt met een botoxinjectie. Deze ingreep is aanzienlijk minder ingrijpend dan een operatie.

Scheffer gaf meer dan 130 patiënten tussen de 3 en 27 jaar onder algehele verdoving een botoxinjectie in de speekselklieren in de onderkaak. Na twee maanden was de speekselproductie bij 61 patiënten met meer dan de helft afgenomen. Bij enkele patiënten verdween ook de uitslag om de mond en vier patiënten konden beter spreken door de 'drooglegging' van hun speekselproductie.

De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het vakblad Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery.

Lees meer over:

Onze partners