Bijna-doodervaring verklaard

31/05/10 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:44

Een Amerikaanse onderzoeker meent dat bijna-doodervaringen verklaard kunnen worden door plotse elektrische golven van hersenen die te weinig zuurstof krijgen. Hij onderzocht de hersenactiviteit van mensen in kritieke toestand en merkte dat de hersenen enorm actief zijn vlak voor de dood.

Bijna-doodervaring verklaard

Lakhmir Chawla, dokter in het universitair ziekenhuis George Washington in Washington DC, onderzocht de hersenactiviteit van zeven terminaal zieke patiënten die in een coma lagen. Hij wou nagaan of de toegediende pijnstillers werkten. Bij elke patiënt bleek de afname van hersenactiviteit vlak voor de dood onderbroken door een korte opleving van hersenactiviteit.

Ook bij patiënten die volledig bij bewustzijn waren, bleek die korte onderbreking van de afname van de hersenactiviteit aanwezig te zijn. Dat zou volgens Chawla de reden zijn voor de levendige geestelijke ervaringen, zoals de tunnel en het licht, die traditioneel met bijna-doodervaringen gepaard gaan.

Volgens het onderzoek is een hoge concentratie aan koolstofdioxide om de chemische balans in evenwicht te houden, de oorzaak van de opgeroepen beelden en bijna-doodervaringen.

Opstijgen uit lichaam

Uit vorige onderzoeken bleek dat bijna een op de vijf patiënten die een hartaanval hadden, een bijna-doodervaringen beleefden. Zo stegen ze bijvoorbeeld uit hun eigen lichaam op, zagen ze een tunnel of een licht of zagen ze familieleden voorbijkomen.

Nogal wat wetenschappers staan echter sceptisch tegenover het onderzoek van Chawla. Dokter Sam Parnia van de universiteit van Southampton meent dat Chawla geen echt bewijs heeft dat die elektrische schokken de bijna-doodervaringen oproepen. "Alle patiënten zijn gestorven, waardoor we niet kunnen nagaan wat ze ervaren hebben."

Aan de universiteit van Southampton wordt momenteel onderzocht of de ervaringen die de patiënten hebben een medische verklaring hebben. Onderzoekers zullen in reanimatiekamers foto's zodanig plaatsen dat ze enkel van op grote hoogte kunnen waargenomen worden. Als patiënten zich de foto's kunnen herinneren, zouden ze wel degelijk uit hun lichaam zijn opgestegen.

Onze partners